Медия без
политическа реклама

Градският транспорт в "морската столица" - срам и изоставане

Условията за пътниците са лоши, а още по-лошо е, че Варна няма свой голям проект

18 Юли 2023
Спирка "Победа" е всичко друго, но не и победа.
диян иванов
Спирка "Победа" е всичко друго, но не и победа.

Варна, средата на май. Ключов булевард. Автомобилно произшествие изпочупва автобусна спирка. Натрошени стъкла, огънато желязо... С дни конструкцията стърчи като сдъвкана. Автобусите спират, а хората се качват и слизат в такава обстановка.

Варна, средата на юли. На автобусната спирка няма нищо, освен нахвърляна червена лента върху малък стърчащ остатък. Пак спират автобуси, хора се качват и слизат. Спирката не е преставала да функционира, за целта е разчистено някак. Но пейка липсва, за заслон да не говорим! Два месеца не стигат една обикновена спирка да бъде монтирана! Или поне да се създадат елементарни условия! Междувременно се е появило в местна медия оплакване от хората в квартала... - без успех - двата празни месеца са си два празни месеца. 

Тази малка история на спирка "Победа" на бул. "Цар Освободител" е една от многобройните емблеми за състоянието на градския транспорт във Варна. Има и други. Трупани са десетилетия в рамките на няколко политически власти. Без претенция зя изчерпателност, ето останалите, за които варненци са обръгнали, но удивляват гостите на "морската столица" поредно лято:

 

ПАРНИК!

В името на обективността следва да се отчете, че липсващият заслон на "Победа" не е беда. Защото варненските заслони по принцип не са щит срещу жегата, а обратно - парник, задържащ слънчевата топлина. От по-силен дъжд, известно е, също не пазят. Ето как изглеждат:

Подобни са спирките и в доста други градове. Но ето какви има в Бургас, сравнението с който отдавна не е в полза на Варна:

 

ИДЕ ЛИ?

В условията на комуникационната съвременност пътниците би трябвало да могат в реално време да се информират за времето на пристигане на автобуса на съответната спирка. Да, ама не! Мобилното приложение "Варна трафик", което мнозина жители ползват, не съдържа информация за всички курсове. Някои ги няма, други ги има, кой-как - никога не може да се разбере. Ето пример - на оживената спирка "ХЕИ (за "Явор")" автобус номер 7, който по принцип би трябвало да пристигне в 16.39, не фигурира, макар часът да е 16.34; не се знае закъснява ли, навреме ли е... (курсовете, за които са налице данни, са в синята секция, цифрите им надолу също са в синьо, а неактивните - в сиво):

"Сега" се поинтересува от общината за тия технически подробности. Но отговорът бе, че "Варна трафик" не се управлява от общината. Това е странен факт, защото приложението се отваря и от официалната интернет страница на общинското дружество "Градски транспорт". Свързахме се с Тодор Тодоров, разработчик на продукта. Специалистът разказа дълга история за сложни взаимоотношения с община Варна. И се оказа, че и той вече не управлява "Варна трафик". Тоест, никой не го управлява. Тодоров обясни, че просто вдигнал ръце от дългогодишните неразбории с общината. Няма да преразказваме историята му, защото за пътниците е важно единствено, че за нещо принципно полезно като "Варна трафик", а и все пак съществуващо, търсено... никой не отговаря. Самотек, в който "тука има - тука няма" за курсовете очевидно ще продължи.

Още по-интересно е, че на самите информационни табла на спирките понякога курсовете също липсват. Но общината отново е невъзмутима: "При нас няма данни за ситуации, в които курсове отсъстват като информация на таблата на спирките" (отговор от общинското предприятие ТАСРУД чрез пресцентъра на кметството до "Сега").

 

"СИМЕНС" СЕ БАВЯТ?!

В летните жеги много от возилата се проветряват по естествен начин, тоест не с климатик, а отворени прозорци. Освен това са стари. А къде са новите? От април "всеки момент" се очаква да бъдат пуснати електробуси, но "моментът" все не идва, стоят в гаража. Най-напред обяснение за закъснението беше, че не са изградени зарядните станции. После бе положена своеобразна първа копка на станциите. А сега оправданието звучи така: "Причината е забавяне на доставката от "Сименс" на комплектните разпределителни устройства за средно напрежение, които трябва да се монтират в подстанция на ЕРП Север за осигуряване на необходимата мощност от 5 МВ. Правим всичко възможно електробусите да бъдат по улиците на града максимално бързо" (отговор на  Младен Иванов, директор ОП „Общински Паркинги и Синя Зона“). Междувременно няколко пъти градската управа се похвали с електробусите, но все на снимка: 

 

ГОЛЕМИТЕ НАДЕЖДИ

В Бургас електробусите отдавна са в движение. Пловдив спокойно планира градска железница, след като проектът бе включен в Плана за устойчивост:

.

 

Просперитетът на София след развитието на метрото е безспорен. А във Варна в годините назад бяха обещавани ту монорелса, ту друг вид бърз модерен транспорт - но думите останаха единствено думи. И сега, след като електробусите все пак тръгнат сред грандиозни фанфари, Варна отново ще е назад. Защото е без свой голям проект за развитието на градския транспорт. 

Срам и изоставане! 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата