Quantcast

Медия без
политическа реклама

Говорителят на НСлС опроверга Сарафов и МВР за атентата срещу Гешев

Нито има заподозрени, нито може да се каже количеството тротил и вида на взривното уствойство

02 Май 2023
БГНЕС
Говорителят на НСлС Мариан Маринов и говорителката на Гешев Сийка Милева.

Нищо от съобщеното от прокуратурата и Министерството на вътрешните работи за атентата срещу главния прокурор Иван Гешев не отговаря на действителността. Това се разбра от думите на говорителя на Националната следствена служба Мариян Маринов.

Следовател Маринов е категоричен, че тепърва ще се изготвят експертизи, които да отговорят какъв е видът на взривното вещество и устройството, как е било активирано, количеството на взрива и евентуално произходът. По-рано днес зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който е шеф на НСлС, обяви, че експертиза вече е показала, че използваното взривното устройство е самоделно. "На мен такова нещо не ми е известно", каза обаче говорителят на следствената служба.

Според него не може да се отговори и на въпроса какво количество тротил е използвано за бомбата, а оценката на Сарафов, че става дума за поне 3 кг е "само предварителна преценка". Освен това следовател Маринов не е чул в разследването на атентата да участва израелски експерт по контратероризъм. Преди това зам.-главният прокурор заяви пред журналисти, че такъв експерт е огледал мястото на произшествието и е останал възхитен от сложността на бомбата.

Друга мистерия остават щетите по автомобила на Националната служба за охрана, с който е пътувал Иван Гешев. По думи на Сарафов те са значителни, но говорителят на НСлС, която все пак води разследването, заяви, че не може да конкретизира. "Лични възприятия нямам. Каквото и да ви кажа, няма да отговаря на действителността", обясни той.

Другите тайни около инцидента са кога главният прокурор е решил да пътува по този маршрут към Самоков и дали е бил със семейството си, както първоначално беше съобщено. Говорителят на Гешев Сийка Милева обаче не отговори на тези въпроси с мотива, че не може да разкрие "информация от личен характер". "Няма да навлизаме в личното пространство на главния прокурор", отсече Милева.

НСлС изненадващо опроверга и вътрешния министър Иван Демерджиев, който каза по-рано, че вече има заподозрян за атентата. "Не ми е известно да има заподозрени", заяви следовател Маринов, а Милева допълни, че в българското наказателно право няма такава фигура като заподозрян.

Ключови думи:

Иван Гешев, взрив

Още по темата