Quantcast
В Германия спорят кой е поддържал "корумпирания" ни премиер | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

В Германия спорят кой е поддържал "корумпирания" ни премиер

автор
www.dw.de
62 383
Даниел Фройнд в София

Бившият български премиер бе намесен в германски предизборен спор, коментира "Дойче веле" . Евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд написа в Туитър: "В досегашната предизборна борба Съюзът (между ХДС и посестримата партия ХСС - бел.ред.) не казваше НИЩО за Европа, сега Цимяк (генералния секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Паул Цимяк) подпали кампанията: "Чужденците ви отнемат всичко". В България години наред нямаше напредък главно защото ХДС ухажваше един корумпиран министър-председател". Даниел Фройнд подкрепи миналата година протестите в София. 

Поводът за скандала е интервю на Паул Цимяк. В разговор с t-online Цимяк определи европейските планове на кандидата за канцлер на Социалдемократическата партия (ГСДП) Олаф Шолц като "опасни". "Европа ще бъде наводнена с германски пари" Цимяк твърди, че в своята програма социалдемократите, които според последните проучвания изпреварват християндемократите, "планират съюз на дългове и трансфери в Европа". "Следователно германските данъкоплатци, пенсионери и спестители в бъдеще ще трябва да отговарят за дълговете на други държави", казва Цимяк и допълва: "Това означава, че работещите в Германия на практика ще трябва да плащат социалните помощи в други страни чрез данъците и социалните си вноски. Тогава Европа ще бъде наводнена с германски пари". На въпрос дали наистина смята подобен сценарий за реалистичен, Цимяк отговаря: "Разбира се. Електроинженерът от Вупертал и медицинската сестра от Кемниц ще плащат за безработните в Румъния, в България или в друга европейска държава. Това е визията на ГСДП за бъдещето на Европа".

Социалдемократите също реагираха остро на изказванията на Цимяк. "Всеки отговор в това интервю е продиктуван от паника", заяви лидерът на ГСДП в Бундестага Карстен Шнайдер.

Според последното проучване на Infratest dimap социалдемократите на Олаф Шолц са на път да спечелят парламентарните избори в Германия, които ще се проведат на 26 септември. Данните, които бяха публикувани миналата седмица, сочат, че за ГСДП биха гласували 25 процента от германците. Съюзът между ХДС и ХСС би получил рекордно ниските 20 процента. Зелените, които в началото на кампанията бяха сериозен претендент за първото място, също се сриват в допитванията и получават едва 16 процента подкрепа.

Ръстът при социалдемократите се дължи до голяма степен на рейтинга на Олаф Шолц. 55 процента от гласоподавателите го определят като най-компетентен, а 42 процента - като най-симпатичен. 

Im Wahlkampf sagt die Union bisher NICHTS zu Europa, jetzt zündet #Ziemiak die Kampagne: 'Die Ausländer nehmen Euch alles weg.' In Bulgarien ging es über Jahre vor allem deshalb nicht voran, weil die CDU einen korrupten Regierungschef hofiert hat. pic.twitter.com/p9Vr4BAo4a

— Daniel Freund (@daniel_freund) September 9, 2021

Още

От 1 февруари сертификатът без бустер ще важи максимум 9 месеца

21.01.2022

Обновена

3291
България отбеляза нов рекорд - 11 181 новозаразени с ковид за ден

19.01.2022

Обновена

7016
Франция отчита смайващо половин милион заразени на ден

19.01.2022

Обновена

11717