Медия без
политическа реклама

ГЕРБ защити ПП-ДБ от доклада на комисията за митниците

Депутатите на Борисов не позволиха разглеждането му в пленарната зала, макар че го подписаха

26 Апр. 2024
Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН, които участваха в комисията, останаха разочаровани, че ГЕРБ не подкрепи доклада им.
БГНЕС
Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН, които участваха в комисията, останаха разочаровани, че ГЕРБ не подкрепи доклада им.

Депутатите от ГЕРБ-СДС не позволиха в последния работен ден на парламента преди предизборната му ваканция да се разгледа докладът на комисията, която проучваше твърденията за корупция в агенция "Митници". Заедно с колегите си от ПП-ДБ, те гласуваха против влизането на документа в пленарната зала. Герберският водач Бойко Борисов откровено обясни пред медиите днес, че това е жест на партията му към дясното обединение, срещу което беше насочена дейността на комисията.

Анкетата започна по предложение на ИТН, но беше подкрепена от ГЕРБ-СДС. Повод за това стана арестът на шефа на митниците Петя Банкова, която беше уличена във връзки с обвинени в контрабанда. От Банкова обвиненията се прехвърлиха върху съпредседателя на ПП-ДБ Асен Василев, който като министър на финансите я беше назначил на поста. В самата комисия на мушката попадна и бившият вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, за когото също изникнаха твърдения, че е свързан с обвинените в трафик.

Вчера комисията проведе финалното си заседание, на което одобри доклада за работата си. От изказванията на членовете й се разбра, че много от тях дори не са успели да го прочетат заради бързането документът да влезе за разглеждане днес в пленарната зала. Тази сутрин обаче герберите гласуваха, заедно с ПП-ДБ, против включването му в дневния ред.

Малко по-късно Борисов обясни пред журналистите в парламента, че целта му е била да предотврати "говорилня" срещу ПП-ДБ и лично срещу Асен Василев. Той се изказа по същия презрителен начин и за работата на самата комисия, в която хората му се включиха и буквално довчера ентусиазирано участваха. Стана ясно, че целта му е да подаде ръка на десните – вероятно с мисълта за нова следизборна сглобка.

Пред медиите шефът на комисията Тошко Йорданов от ИТН гневно определи като "глупости" оценките на Борисов. Той напомни, че вчера докладът беше подписан от депутатите от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова и Рая Назарян. "Вчера Борисов ни обвини, че сме заедно с ПП. Днес само ГЕРБ спасиха седалището на Асен Василев от изнасяне на информация пред цялото Народно събрание", ядно каза Йорданов. И заяви, че парламентарната му група сама ще препрати доклада към прокуратурата, след като Народното събрание няма да го направи.

Още по темата