Медия без
политическа реклама

ГЕРБ ще предложи свое правителство

Президентът Радев може да свика Народното събрание още в края на тази седмица

12 Апр. 2021Обновена
Да анализират изборните резултати на партията излязоха (отляво надясно) Даниел Митов, Костадин Ангелов, Томислав Дончев и Цветозар Паунов.
БГНЕС
Да анализират изборните резултати на партията излязоха (отляво надясно) Даниел Митов, Костадин Ангелов, Томислав Дончев и Цветозар Паунов.

ГЕРБ ще предложи проект на правителство на следващото Народно събрание. Това обявиха хората на Бойко Борисов на брифинг, посветен на изборните резултати на партията. Пред журналистите излязоха Томислав Дончев, Даниел Митов и Костадин Ангелов, което беше показателно кои са фигурите, които ГЕРБ смята да лансира и занапред. 

Но и тримата отказаха подробности кой ще бъде премиер, както и кои ще са предложенията за министрите. "Не може да получите всички отговори, днес е само понеделник", заяви Томислав Дончев.

От партията на Борисов ще трябва, така или иначе, бързо да разкрият плановете си, защото е възможно още до края на тази седмица президентът Румен Радев да обяви, че свиква на първото му заседание новото Народно събрание. Пред медиите държавният глава заяви, че ще направи това, след като бъде обнародван списъкът с избраните народни представители. Това трябва да стане в утрешния брой на Държавен вестник. "Нямам никакво намерение да бавя. Редно е в обстановката, в която се намираме, час по-скоро да имаме яснота и, надявам се, стабилно, оперативно, редовно правителство", посочи Радев.

ГЕРБ с правителство на "приемственост и промяна"

"Ще следваме процедурата, която е предписана от конституцията. Като първа политическа сила, ние сме длъжни да предложим правителство, въпреки малките му шансове да бъде подкрепено в следващия парламент. И ще предложим правителство не като политически знак, а правителство, което от ден първи би могло да работи, да решава проблемите и да гони амбициозните цели, които сме си поставили", каза още Дончев. Той уточни, че персоналният състав на проектокабинета ще бъде обявен до дни, и увери, че партията разполага с достатъчно опитни кадри, които да предложи за всякакви постове.

"В предложението за кабинет ще има и приемственост, и промяна" - така Дончев заобиколи въпросите дали Борисов и министрите му отново ще заемат местата си на "Дондуков" 1. Отсъствието на партийния вожд от брифинга той оправда с "международни разговори". По думите му заявката на Борисов да подкрепи с неколцина депутати кабинет на друга политическа формация е знакова, за да има работещо правителство.

Кой спечели изборите

Дончев беше категоричен, че ГЕРБ е политическата сила, която е спечелила вота. "Победителят е един, откъдето и да го погледнете - като брой гласове, като това кой е на първо място по общини, области, брой народни представители. Най-важното е, че това е победа въпреки всичко - въпреки горещото политическо лято на миналата година, въпреки ествения ефект на изхабяването заради престоя във властта, въпреки пандемията, въпреки икономическата криза, въпреки опитите да бъде омаскарен изборният процес, въпреки тоталната консолидация на няколко политически сили, които не ги разбрахме за какво се борят, а споделяха единствено целта да изметат, да махнат някого", каза Дончев.

В негова подкрепа секретарят на партията Цветомир Паунов размаха политическа карта на страната, която показва, че партията е спечелила в 24 от общо 31 избирателни района, както и в 169 общини от 265 в страната. "70% от работещите дават своя вот за ГЕРБ ... близо 19% от пенсионерите", твърди Паунов. И изброи настоящото първо място като 14-а изборна победа от създаването на партията, включително на пети пореден парламентарен вот.

Може ли да бъде заобиколена ГЕРБ

Бившият външен министър Даниел Митов, който отскоро е член на ГЕРБ и депутат от партията, обяви, че изборите са коректно проведени - и наблегна, че казва това във връзка с исканията за промени в изборното законодателство. "ГЕРБ спечели тези избори категорично, с огромна преднина пред втория, и не може да бъде заобикаляна в парламента. Повече от четвърт от българските избиратели, отишли до урните дадоха своя вот за ГЕРБ и опитът ГЕРБ да бъде заобикаляна при съставянето на правителство може да доведе страната до криза. Това са формули, използвани при правителството на Орешарски, на Беров", смята Митов.

По думите му "големият въпрос е България ще има ли стабилно правителство, което да задълбочава интеграцията ни в Европа, или ще имаме някаква амалгама от идеологически несъвместими политически партии, които не е много ясно какво ще правят. Това е и притеснението на нашите партньори". Митов цитира Манфред Вебер - един от лидерите на Европейската народна партия (ЕНП), който изразил учудване, че "партии-членки на ЕНП са готови да вкарат комунистите през задния вход във властта, а не да преговарят с първата по големина и сестринска партия в ЕНП". И даде да се разбере, че Бойко Борисов отново трябва да оглави правителството: "Лидерът на партията победител трябва да състави кабинет."

Здравният министър Костадин Ангелов, който също беше избран за депутат от ГЕРБ, определи изборите като перфектни. "Най-добрата организация беше в COVID секциите ... Успяхме да ваксинираме всички желаещи членове на секционни избирателни комисии", похвали той изборната организация.

"Обичайно опитите да бъде заобиколен първият завършват зле. И моля да не го четете като страст към власт. Властта тежи много. Това, че си против някого, не е кауза, а липса на кауза", присъедини се отново Томислав Дончев.

Румен Радев като кукловод

"Президентът има своята роля в управлението на някои задкулисни и не толкова задкулисни процеси. Очевидно е неговото желание да се състави служебен кабинет - то избива от всяка пора на президентското тяло. Очевидно е, че той излезе извън конституционните си правомощия, излезе от традицията на всички свои предшественици да бъдат до голяма степен обединители, които никога не са си позволявали до такава степен да разединяват нацията. Това според мен ще бъде наказано от българския избирател на следващите президентски избори", коментира Даниел Митов политическото поведение на държавния глава.

"Нямам уплах от служебен кабинет. Но политическият реваншизъм не е добра технология", допълни Томислав Дончев.

Привечер Радев отвърна на удара. "Засилват се спекулациите от определени политически партии и от определени поръчкови коментатори. Това ясно издава само страх и притеснение от възможно повдигане на розовата завеса за управлението на страната от това служебно правителство", заяви президентът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата