Медия без
политическа реклама

ГЕРБ са обидени, че Йончева е пратила в САЩ записа с Борисов

Това не биваше да бъде изнасяно по такъв начин, коментира Валентин Радев новината, че записът е автентичен

25 Юли 2020Обновена

Posted by Elena Yoncheva on Friday, July 24, 2020

Това не трябваше да бъде изнасяно по такъв начин. Така бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев коментира пред bTV новината на Елена Йончева от петък, че американска експертиза е потвърдила автентичността на записа с Бойко Борисов от юни. Радев засегнато обясни, че имало български институции, прокуратура и съд, които още не се са произнесли по казуса и затова не трябвало да се шуми в чужбина.

Радев дори направи паралел с вестникарска история от първите години след Освобождението, как след като е бил затворен в Черната джамия, Петко Каравелов е обяснил на чуждестранни журналисти, че не е бит и измъчван там, защото българската демокрация не позволява такива злодейства.

"Правителството не се е бетонирало, а се опитва да каже защо според него е добре да се чакат изборите. ГЕРБ сме тук, за да не допуснем във властта БСП и ДПС. Този мафиотски модел беше наложен именно от тези партии", каза още Радев.

Скандалният запис с Бойко Борисов, в който той употребява обидни епитети към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е автентичен. По него няма монтаж, няма следи от въздействие, гласът е на премиера. Всичко това обяви в петък следобед евродепутатът от БСП Елена Йончева, позовавайки се на американска лаборатория. Изследването е направено по нейна поръчка. Лабораторията работела с ФБР, американски и европейски съдилища, имала всички сертификати. Докладът й по случая бил от 34 страници.

Освен нецензурните изрази към Караянчева, мъжкият глас "изпъква" в записа и по други теми. "Говори цинично за европейските лидери и премиери, обяснява как използва институции в България, за да притиска бизнесмен, заплашва да изгори политически опонент", обясни Йончева.

Тя каза, че ще предостави записа на белгийската полиция. Не вярвала на българската прокуратура. Живеела в Белгия, затова нейни колеги я посъветвали да се обърне именно към тамошните власти.

Йончева припомни, че след искане на социалистите в Европарламента председателят му Дейвид Сасоли настоял записа да бъде проучен. Именно затова е бил предаден на компетентна лаборатория. "Няма скъпо начинание, за да се отървем от Борисов", отговори тя на въпрос на bTV кой точно е платил изследването и дали е скъпо. 

Йончева каза още, че била предупредена, че ще подстрада, ако се рови около къщата в Барселона. Предупреждението дошло от член на българския парламент.

Записът излезе през юни. В него се чува гласът на премиера не само да обижда председателката на парламента Караянчева, но и да казва, че е наредил на държавни органи да ударят частна фирма; да се хвали, че е предварително уведомен; че на бившия зам. министър на икономиката Александър Манолев ще бъде повдигнато обвинение; да говори вулгаризми по отношения на европейски премиери; че ще "изгори" Елена Йончева и т.н.

Няколко дни по-късно Борисов свика пресконференция, на която зад гърба му застана цялото ръководство на ГЕРБ. Там премиерът призна, че аудиозаписите, а и снимките от спалнята му, които бяха разпрострени, са автентични, но били манипулирани. Той опита да се изкара жертва на тъмни сили, недоволни от геополитическата ориентация на България и големите инфраструктурни проекти, които правителството е започнало. 

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призна, че аудиозаписите и снимките, които бяха разпрострени в петък и днес, са автентични, но били манипулирани.

 

Още по темата