Медия без
политическа реклама

Габриел започва да преговаря за имена на министри

Прокурорът мисли, че ме страхува. Чакайте, аз съм бил главен секретар, заяви Бойко Борисов

17 Май 2023Обновена
Мария Габриел
Илияна Димитрова
Мария Габриел

Преговорите за правителство преминават към следващия етап - обсъждане на имена на кандидати за министри. Това обяви в кулоарите на парламента претендентът за премиерското кресло Мария Габриел.

Тя се зарече, че следващия понеделник, когато изтича времето й за преговори, ще отиде при президента Румен Радев с готов състав на кабинет. "Оставам отворена за разговори с всички", заяви бившият еврокомисар.

След като вчера ПП и ДБ окончателно отказаха да подкрепят номинацията й, Габриел лаконично коментира: "Те казаха своето мнение." И посочи, че с десните имат общи приоритети и цели, и затова остава готова да разговаря с тях за конкретни политики. Габриел не се ангажира с мнение за шансовете кабинетът й да бъде одобрен в пленарната зала, а само напомни, че е направила срещи с ДПС и ИТН.

По въпроса дали би подкрепила правителство с втория мандат, който ще отиде при ПП-ДБ, ако първият не успее, бившият еврокомисар заяви: "Не виждам политическата логика в едно такова решение."

Габриел отказа да коментира спекулациите, че българският евродепутат Ева Майдел може да заеме мястото й в Европейската комисия. Тя посочи, че нещата в Брюксел не се случват така, и наследникът й на поста ще бъде посочен според определени процедури и правила.

Бившият еврокомисар защити заявката си да смени главния прокурор Иван Гешев, ако бъде избрана за премиер, с която предизвика буря в политиката и в съдебната власт. "Осмели се кандидатът за министър-председател Мария Габриел да изрече тема, която, нека си го кажем, през последните три години не сме чували само от парламентарни групи и от партийни лидери, а я чуваме и от българските граждани", заговори тя за себе си в трето лице. И допълни, че ако стане министър-председател, ще прокара цялостна съдебна реформа, включително конституционна.

 

"САМО БОЙКО, БОЙКО, БОЙКО!"

Водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов слуша известно време, застанал рамо до рамо с Габриел, след което се оттегли, само за да се върне малко по-късно да направи собствено изявление пред медиите. Той заяви, че ако първият мандат е неуспешен, с втория също нищо няма да се получи. И посочи, че очаква от кандидат-премиера си да продължи да търси "сечението", което ще направи възможно съставянето на редовно правителство.

Борисов отхвърли нападките, че герберите са предизвикали скандала в съдебната власт с намерението си да отстранят главния прокурор. Той отрече, че е повлиял на Габриел да заговори за това. По думите му, самата Габриел е автор на тази идея, за която е получила подкрепата на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. За себе си и своята политическа сила каза, че са поели ангажименти, при това пред западни посолства, да прокарат в парламента законопроектите на правосъдния министър Крум Зарков, които засягат прокуратурата.

Накрая Борисов се оплака, че всички говорят само за него, вместо да се обърнат към Габриел. "Прокурорът, като говори, само за мен говори. Мисли, че ме страхува! Чакайте, аз съм бил главен секретар (на МВР - бел.а.) толкова години. Ако така се страхувам лесно ... Само Бойко, Бойко, Бойко! Мария Габриел отговаря. Аз съм само на първия ред депутат. И пак, пак, пак – Бойко, Бойко, Бойко!", ядосано нареждаше водачът на ГЕРБ-СДС. А когато журналист го попита какво трябва да бъде поведението на политиците, за да се излъчи правителство, отговори: "Възпитано."

 

ТРЕВОГИТЕ НА ДПС

Така и не се разбра какво смята да прави ДПС за кабинета на Мария Габриел, въпреки че вчера ръководството на движението заседава по въпроса. Тази сутрин партийният водач Мустафа Карадайъ се впусна в странна тирада пред журналистите, в която говори за "шамани, овладени медии, бизнес кръгове". Той обясни, че законодателната власт не функционира, а сега също и съдебната, заради скандалите в прокуратурата. И призова да се отстоява разделението на властите и да не се позволява "някой олигархичен кръг да овладее и трите".

"Отговорността изключително се пада на политиците, да могат с много разум и отговорност, и в диалог, да намерят онзи необходим механизъм за обществото и държавата в тази ситуация, за да може да се структурират системите наново, за да започнат да функционират", обяви овъртяно Карадайъ. Журналистите, които объркано питаха какъв е този механизъм, получиха неясния и крайно общ отговор, че "на първо място е диалогът, не разговор с ултиматуми". И направи сметки, че мнозинството от депутатите ще се противопоставят на правителство на ПП-ДБ, което вероятно беше намек към десните, че няма смисъл дори да се опитват.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?