Медия без
политическа реклама

Франция първа в ЕС реагира на протестите в България

Посланичката Флоранс Робин изрази подкрепа на върховенството на закона и свободата на печата

14 Юли 2020
Флоранс Робин
Посолство на Франция в България
Флоранс Робин

Френската посланичка Флоранс Робин първа от представителите на страните в ЕС реагира официално на протестите в България. По повод днешния национален празник на своята страна тя направи от страницата на посолството във Фейсбук видео обръщение към българската общественост, в което каза:

"Привързаността на България към Европейския съюз ни изпълва с увереност. За да продължи да гори европейският пламък, трябва да бъдем бдителни за върховенството на закона и свободата на печата - за стабилна и необратима правова държава съгласно ангажиментите, поети от нея при влизането й в Европейския съюз".

Тъй като протестиращите настояват за върховенство на закона, а не за избирателното му прилагане от главния прокурор Иван Гешев, както и за свобода на медиите от манипулаците на правителството на Бойко Борисов и медийния магнат Делян Пеевски, ясно е с чии позиции хармонизира завоалираният дипломатически език, към който е длъжна да се придържа посланичката.

Флоранс Робин съобщи, че тази година дарява за благотворителна цел парите, които обикновено отиват за празничен прием в градините на посолството. Вчера тя дари медицинско оборудване на болницата в Харманли, а утре ще направи дарение на дом за деца без родителски грижи във Варна. Отделно по време на епидемията посолството на Франция е раздало храна на близо 2 хиляди семейства в цяла България. "Защото солидарността и братството са основни ценности на френската република, обясни тя вчера в Харманли и добави: "Щастлива съм да съм тук в Харманли, защото България не е само София, както Франция не е само Париж. Аз съм убедена, че трябва да работим с отделните градове, така че да се погрижим за страданията в нашия свят".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата