Медия без
политическа реклама

Европрокуратурата се похвали с присъда за бизнесдама заради автосервиз

Тя поискала финансиране от 200 000 евро с фалшиви документи за образование, право на строеж и оферти

11 Апр. 2024
Romania insider

Хората на Лаура Кьовеши постигнаха присъда за българска бизнесдама заради измама, свързана с автосервиз. Това се похвали в официално съобщение европрокуратурата.

Предприемачката е глобена от съда заради опит за измама със субсидии и изготвяне на документи с невярно съдържание.

От името на фирмата тя е подала молба до Държавен фонд "Земеделие" по мярка "Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности", за да получи финансиране и оборудване за автосервиз на стойност 200 хиляди евро, от които 85 на сто се осигуряват безвъзмездно от ЕС, а 15 на сто - от държавата.

Разследването е установило, че тя е подала документи с невярно съдържание, в това число фалшиви свидетелства за обучение, фалшиви строителни книжа и фалшиви оферти за закупуване на оборудване, за да получи финансирането. В резултат средствата не са ѝ били изплатени.

Глобата за бизнесдамата е от 3000 лв, като процедурата е минала по текста от Наказателния кодекс, по който при определени условия може наказателната отговорност да бъде заменена с административна глоба. В нейния случай средствата не са били изплатени, подсъдимият се е признал за виновен и бюджетът на ЕС не е бил ощетен, се пояснява в съобщението на европрокуратурата.

"СЕГА" припомня:

Само преди дни Европейската прокуратура (EPPO) в София (България) се похвали и, че е дала на съд земеделски производител, заподозрян за измама със земеделски субсидии и подправяне на документи. Заподозреният е собственик на овцеферма в община Вършец (област Монтана) и успешно е кандидатствал за средства за модернизиране на стопанството си в размер на 134 770 лв. (около 69 000 евро), 85% от които са финансирани от Европейския фонд за земеделие. за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и 15% от националния бюджет.

За да получи тези средства, заподозреният е трябвало да представи редица документи, включително такъв, който да докаже, че няма съществуващи данъчни задължения. Проверката на Държавен фонд „Земеделие“ показала, че фермерът действително е имал данъчни задължения и е представил фалшив документ при кандидатстването си за средствата. Поради това исканите средства не бяха отпуснати и щетите бяха предотвратени.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата