Quantcast
Евродепутатите утре пак ще обсъждат демокрацията в България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Евродепутатите утре пак ще обсъждат демокрацията в България

1 847
 Михаела Катеринкса
В мониторинговата подгрупа на ЛИБЕ влизат едва 14 евродепутати, сред които е и Елена Йончева.

Заседанието на мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент, на което за пореден път ще се обсъжда ситуацията в България, ще се проведе на 8 януари. Това съобщи българският евродепутат Елена Йончева, която е част от мониторинговата група. Тя е подгрупа на комисията ЛИБЕ в ЕП и, по думите на Йончева, е "своеобразен инструмент за бързо реагиране на Европейския парламент при съмнения за проблеми с демокрацията, основните права и върховенството на закона в държавите-членки".

Първото разискване за България, на което трябваше да участва и премиерът Бойко Борисов, беше на 28 август 2020 г. Той обаче не уважи поканата на европейските депутати. Нещо, което преди него не си е позволявал нито един министър-председател. Групата е изслушвала премиера на Малта, както и премиера на Словакия, припомня Йончева. Не се очаква Борисов и Гешев да участват в заседанието и утре.

Вместо да се явят през август, Борисов и главният прокурор Иван Гешев изпратиха заместничките си. Тъй като отговорите им не бяха достатъчни ни евродепутатите, те пратиха допълнителни въпроси на български властта по редица теми. Явно и тези отговори не са били задоволителни, защото подгрупата отново организира изслушване за България. То трябваше да е в края на 2020 г., но се отложи заради проблеми при превода.

 

Още

Рашков сезира прокуратурата срещу Гешев за разгласяване на СРС

23.07.2021

Обновена

4271
Рашков и Стоилов загубиха битката за Гешев във ВСС

22.07.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА, ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

18288
Търсят се 17 смелчаци да отстранят Гешев