Quantcast
ЕС ще следи свободата на медиите като част от върховенство на закона | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ЕС ще следи свободата на медиите като част от върховенство на закона

1 443
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Протест пред БНР в защита на свободата на словото, 2019 г. след свалянето от ефир на Силвия Великова.

Свободата на медиите и плурализмът ще бъдат съставна част от новия механизъм за върховенство на закона, разработван от Европейската комисия. Механизмът ще е хоризонтален за всички страни-членки, като първите национални доклади ще бъдат представени през септември. Това обяви говорителят на Европейската комисия Адалберт Янц на редовния брифинг за журналисти в отговор на въпроси около създадената през 2018 г.  Централноевропейската фондация за преса и медии KESMA в Унгария. Организацията погълна над 400 проправителствени медии и се сочи за основна бариера пред свободата на словото в Унгария.

Още не  е ясно как точно ще бъдат структурирани докладите по новия механизъм, но е ясно, че ще съдържат информация и анализ по четири теми - правосъдна система, анти-корупционна рамка, мейдина свобода и плурализъм и разделение  на властите, обясни наскоро еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова. Ежегодните доклади ще играят ролята на превантивен механизъм, като наред с тях Европейската комисия ще предложи конкретни мерки в подкрепа на медийната свобода в отделен екшън план. Очаква се върховенството на закона да бъде обвързано и с финансирането през новия програмен период, като формулата, по която ще става това, още не е ясна.

В рамките на подготовката на първите национални доклади европейските експерти вече са провели виртуални консултации с различни организации в страните членки, за да се уточни формата на информацията, която ще се представя. И тази година България не повръдна от незавидното 111-о от 180 места в ежегодната класация на "Репотрети без граница" за сбоводата на медиите. 

Още

България запазва високия си кредитен рейтинг и без Борисов

24.07.2021

298
ПРОГРАМА НА БЪЛГАРИТЕ В ТОКИО 2020 - 24 ЮЛИ

23.07.2021

233
С малката кошница към Токио 2020

22.07.2021

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

462