Медия без
политическа реклама

Ерата на Тотев в Пловдив свърши внезапно преди вота

Днес стана ясно, че той повече няма да е областен лидер на ГЕРБ

12 Септ. 2023
Иван Тотев
Илияна Кирилова
Иван Тотев

Политическите пластове преди местните избори са подвижни. След множество скандали, неглижиране и последващо изгряване през годините изглежда, че ерата на Иван Тотев в ГЕРБ - Пловдив свърши. Бившият кмет подаде оставка като областен лидер, успоредно с определянето на кандидат-кметовете в страната и утвърждаването на листите за общински съветници. Въпреки, че официално не се съобщава за скандал, е ясно, че подобен ход в навечерието на местния вот е точно скандал и не може да не доведе до партийни драми. Структурата на ГЕРБ е пълна с негови хора. Най-вероятно Тотев е получил знак да си тръгне от централата в София.

Той бе водещ фактор в ГЕРБ  - Пловдив цели 15 години. През 2019 г. Здравко Димитров бе наложен за кмет против волята на Тотев, през мандата отношенията им бяха лоши. Подобна е ситуацията и с Дани Каназирева, която по едно време също влезе под кожата на Бойко Борисов. 

Тотев е вторият гербер, който в рамките на годината пое надолу по йерархията. Първият е кметът Димитров, от когото Борисов свали доверие.

Официално пресцентърът на партията съобщи за махането на Тотев по този начин: "Изпълнителната комисия на ГЕРБ разгледа и прие оставката на областния координатор на ГЕРБ – Пловдив Иван Тотев. В мотивите си за оставката Тотев посочва, че желае да завърши политическия си цикъл от началното структуриране на местната партийна организация, през спечелването на кметските мандати през 2011, 2015 и 2019 г. и работата си като народен представител. ИК на ГЕРБ приема оставката и благодари на Иван Тотев за работата му през годините. За временно изпълняващ длъжността областен координатор на ГЕРБ – Пловдив, ИК утвърждава Димитър Колев (настоящ кмет на район „Западен“ в Пловдив)". 

Колев, подобно и на другите районни кметове, е близък до Тотев. Но нещата са динамични.

А самият Тотев съобщи така за оставката си: "Идва време, в което човек трябва да предаде щафетата и затвори даден цикъл от живота си. След 15 години като областен координатор на ГЕРБ в Пловдив, след много понесени рани, спечелени битки и победи, мисля, че е време да предам ръководството на ГЕРБ в града. Благодаря на всички колеги, приятели и съмишленици, с които съм работил на тази позиция от 2008-ма година до момента! Ще продължа да работя с цялото си сърце, душа и любов за каузата, наречена ГЕРБ и утвърдения от Изпълнителна комисия кандидат за кмет на Пловдив. P.S. Колеги, стягайте се, предстои ни много работа!".

Най-вероятният кандидат-кмет на ГЕРБ в Пловдив е Костадин Димитров, ръководещ в момента район "Тракия". Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) и Славчо Атанасов (местна коалиция) са по-известните други претенденти до момента.

 

ОБЩО ЗА СТРАНАТА

Изпълнителната комисия е обсъдила и всички номинации за кметове и съветници в страната, като се очаква да бъдат утвърдени до края на деня. Партията ще регистрира пълни листи за общински съветници във всички 265 общини. На определени места ГЕРБ ще подкрепи независими кандидати, а може и да участва в местни коалиции.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата