Медия без
политическа реклама

Ерата на Борисов и Пеевски предизвика над 1 млн. участия в протести

Българинът демонстрира повече от испанеца и португалеца, сочи научно изследване

03 Март 2023
Протестите срещу правителството на ГЕРБ през 2020 г. бяха едни от най-емоционално заредените.
Илияна Кирилова
Протестите срещу правителството на ГЕРБ през 2020 г. бяха едни от най-емоционално заредените.

Колко точно протестиращ е българинът? Често или рядко хората у нас излизат на протест? Точен отговор на тези любопитни въпроси трудно може да бъде даден поради сложността на изчисляване. Но едно научно изследване дава материал за анализ. На база на неговите констатации може да се направи извод, че през последните 15 години по улиците на България със сигурност е имало над 1 млн. протестиращи (числото не са отделни хора, а сума от индивидуални участия; например един човек може да протестира няколко пъти).

Изследването е на Ивайло Динев, доктор по политически науки и едно от лицата на "Ранобудните студенти", демонстрирали през 2013 г. - 2014 г.  срещу кабинета на БСП и ДПС. То обхваща  2009 г. - 2017 г.  и касае абсолютно всички протестни прояви в този период - срещу правителството, местната власт, с екологични искания, с културни, за цени, синдикални, съсловни, флашмобове, бдения... Динев ползва метода PEA (protest events analysis), прилаган в социалните науки от 70-те години на XX век и базиращ се на анализ на новини за протестите. Служи си с материалите на БТА, тъй като агенцията покрива по-добре от другите медии страната с кореспонденти, дефинитивно има най-малък интерес да изкривява информация, а и не интерпретира, само съобщава. Авторът проследява всеки един ден от изследваните девет години и преброява около 1 млн. демонстриращи в 1624 прояви. Методът е най-добър от наличните, но несъвършен, понякога дава не малки отклонения. Затова не може да се гарантира абсолютността на стойностите. Но пък изследването изключва горещата 2020 г., в която се състояха мощни протести срещу Бойко Борисов. Така става ясно, че бройката от 1 млн. участия със сигурност е достигната до днес - период, в който заедно или поотделно водещи управленски фактори бяха Борисов и Делян Пеевски, а и най-мащабните протести, отново заедно или поотделно, бяха именно срещу тях.

Друга интересна констатация от изследването е, че интензивността на демонстрациите у нас е по-голяма от тази в Испания и Португалия. 

 

ГОДИШНИНА

10 години от протестите и падането на първото правителство на ГЕРБ се навършиха тази зима. На днешната дата - 3 март, почина варненецът Пламен Горанов, запалил се на 20 февруари с искане за оставка на кмета Кирил Йорданов и общинските съветници. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?