Quantcast

Медия без
политическа реклама

Електронното преброяване започна - какво трябва да знаем

Хакерска атака и огромен наплив от потребители затрудниха достъпа до системата

07 Септ. 2021Обновена
БГНЕС

Националното преброяване на населението вече е в ход. То започна в полунощ на 7 септември на адрес https://www.e-census2021.bg/smartcensus/landing. В последния час достъпът до страницата периодично блокира, вероятно заради големия брой хора, които попълват анкетата. Отварянето на самата карта често става изключително бавно.

"В момента регистрацията в електронната система „Преброяване 2021“ е невъзможна, поради технически проблем с обмена на информация между регистрите (системата REGIX). Eкипи от експерти на институциите работят за отстраняване на проблема. НСИ се извинява за причиненото неудобство и моли гражданите, които в момента се опитват да се преброят електронно, да изчакат около час", гласеше съобщение от НСИ към 15:13 ч., цитирано от БГНЕС.

Причина за проблемите са огромно натоварване и първа хакерска атака срещу онлайн системата, обясни Диана Янчева, зам.-шеф на НСИ. "До 6 часа сутринта сме обработили 62 000 заявки, в момента системата отчита 200 000 отделни потребители и работи по-бавно", обясни Янчева. Специалистите работят по осигуряване на допълнителни ресурси и отбиване на атаката, което ще доведе до временни ограничения в ползването на системата. 

По-късно от държавната агенция "Електронно управление" заявиха пред bTV, че хакерската атака срещу преброяването не е имало, а претоварване на сървърите е довело до срив в системата".

"Осигурили сме максимален капацитет, за да могат много на брой хора да се преброяват едновременно, но разбира се, винаги могат да се случат ситуации, така че да се наложи някой да изчака и да намери доброто време, в което да се преброи", коментира и шефът на НСИ Сергей Цветарски. Той обясни хакерската атака с криворазбрано желание за доказване на умения на гърба на обществото. Въведена е четиристепенна защита на информацията, няма причина за притеснения, допълни Цветарски. Той съобщи, че до момента са се преброили 3571 души, като повече от половината от преброилите се онлайн са в столицата. Най-честа грешка от първите регистрации е невярно попълване на дата на изтичане на документите за самоличност вместо дата на издаване. 

В първите десет дни на кампанията, която се прави веднъж на 10 години заедно с целия ЕС, преброяването ще е онлайн. Тази възможност съществува до 24:00 часа на 17 септември. От 8:00 часа на 18 септември до 20:00 часа на 3 октомври ще се проведе преброяване с преброители и посещение на жилищата и домакинствата.

Участието в преброяването е задължително - хората, които откажат да участват в него са заплашени от 160 лв. глоба.

Трябва да се има предвид, че преброителят е длъжен да посети всички - дори тези, които са се преброили онлайн. Можете да избегнете директната среща, ако оставите на вратата бележка с уникалния 15-цифрен код, който системата ще генерира при правилно попълнена електронна карта.

Важно е да се знае, че от 7 до 17 септември преброителят няма право да извършва посещения по домовете. Ако някой напира на вратата с такава претенция в тези първи дни от преброяването, то вероятно става дума за измамник, който се възползва от кампанията. 

"Това е 18-тото национално преброяване в България. Това е изключително важен процес за всеки нас, за всяко домакинство. Само на базата на информация каква е нашата страна, какво е нашето общество, можем да взимаме решения, да търсим работещи политики и ефективни стратегии. Всеки гражданин е важен, всяко домакинство е важно", коментира вицепремиерът Атанас Пеканов на брифинг за началото на кампанията. "Преброяването е лесно и бързо, напревете го онлайн. Помогнете на тези, които не могат да се справят, да се преброят онлайн.Това прави процеса по-бърз и по-безопасен по време на пандемията", допълни Пеканов. Шефът на НСИ Цветарски на свой ред призова хората да дават честна и достоверна информация. "Вие сте художниците на портрета на българина, който ще получим, след като обработим резултатите. От вас зависи и резолюцията на портрета, и колко точно ще отразява нещата", коментира шефът на НСИ. Той бе категоричен, че хората не трябва да се притесняват за личните си данни, които се съхраняват в тайна и се ползват само за създаване на обща картина.  

 

РЕГИСТРАЦИЯ

Преди да преминете към електронно преброяване, е добре да подготвите личните документи на семейството, за да са ви под ръка, когато трябва да въведете съответната информация в картата. След това е необходимо да се регистрирате на сайта на Преброяване 2021. За регистрацията ви трябват валиден електронен адрес (имейл), ЕГН, номер и дата на издаване на валиден български документ за самоличност. На електронния адрес ще получите линк за верификация, който - както често става в такива случаи - може да попадне директно в папка спам, така че ако не го виждате, проверете и там.

С една регистрация се преброява само едно жилище и лицата, пребиваващи в него.

Ако искате да преброите електронно друг човек, например свой възрастен роднина, е необходимо да направите друга регистрация с различен електронен адрес и личните данни - ЕГН, документ за самоличност, на човека, за когото ще попълвате преброителната карта.

 

КАК СЕ ПОПЪЛВА КАРТАТА

След попълването на всеки раздел е необходимо да натиснете бутона "Напред", за да продължите към следващия. Системата ще ви предупреди, ако имате непопълнен въпрос или сте поставили неразпознаваем символ в отговора си. В такъв случай е необходимо да се върнете назад, за да отстраните пропуска. По всяко време преди да получите уникалния код на финала можете да се връщате към вече попълнен раздел и да редактирате информацията в него. След като получите кода обаче, картата се заключва за редакции и вече ще можете само да четете информацията в нея, но не и да я променяте.

Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. То може да се прекъсне и да продължи по-късно, но трябва да сме завършили и потвърдили всяка страница с бутона „Напред“. Ако оставим незавършена страница повече от 30 минути, без да въвеждаме, връзката прекъсва и трябва да влезем отново с имейл и парола.

 

КЪДЕ ДА ЗВЪНИМ ЗА ПОМОЩ

Ако имате съмнения дали ще се справите с попълването на картата, можете да изберете да се занимаете с тази задача в часовете между 9:00 и 21:00 часа. В този интервал можете да задавате въпроси на тел. (02) 9078 430 или на кратък номер *2021. Съдействие можете да получите и на имейл: [email protected]

 

КОГО ТРЯБВА ДА ПРЕБРОИМ

В преброителната карта трябва да посочим всички лица, които обичайно живеят в жилището - и тези, които са в него към 7 септември 2021 г., и тези, които по някаква причина са на друг адрес в страната или в чужбина. Трябва да запишем и лицата, които временно са били в жилището към 7 септември 2021 г.

Ако имаме дете, което учи в друго населено място, то също трябва да влезе в преброителната карта на домакинството. Същото важи и за студентите, които пътуват ежедневно до друго населено място, но продължават да обитават семейното жилище. Не включваме обаче отлетелите от семейното гнездо младежи - например студентите, които вече учат в друго населено място и обичайно пребивават там на общежитие, квартира и пр.

Ако имаме член на семейството, който работи в друго населено място у нас или в чужбина, но се връща за уикенда у дома, то той също влиза в нашата преброителна карта.

 

КОГО НЕ ТРЯБВА ДА БРОИМ

В преброителната карта не влизат лицата, които пребивават в друго населено място у нас или в чужбина за период, по-дълъг от 12 месеца - те ще бъдат преброени на другото място. Не влизат и лицата, които са заминали преди 7 септември 2021 г. и имат намерение да отсъстват за повече от 12 месеца.

 

ОСОБЕНИ СЛУЧАИ

Децата на разделени родители се преброяват в домакинството на този от родителите, при който прекарват по-дълго време. Ако споделеното време между двамата родители е еднакво, то детето трябва да се преброи там, където се намира по време на критичния момент на преброяването - т.е. към 0:00 часа на 7 септември 2021 г.

Лицата, които са пребивавали в различни населени места през последните дванадесет месеца, се преброяват там, където са прекарали по-голямата част от времето.

Ако сме в необичайната ситуация да очакваме нов член на семейството след 6 септември 2021 г. и той се появи в рамките на преброяването, то трябва да имаме предвид, че в него се включват само децата и бебетата, родени преди или на 6 септември 2021 г. Родените след тази дата остават за следващото преброяване след 10 години.

В преброителната карта трябва да впишем и близките си, които са починали на и след 7 септември 2021 г., ако, разбира се, са от нашето домакинство (отново става дума за периода на преброяването). Това е така, тъй като тази дата е определена като критична за преброяването, т.е. за него има значение какво е било състоянието на домакинството към този момент, а не след него.

 

ЩО ЗА ДОМАКИНСТВО СМЕ НИЕ

Обикновено домакинство е едно лице, което живее в самостоятелно жилище, стая или част от стая и е на самостоятелен бюджет, както и две или повече лица, които живеят в едно жилище или част от жилище и имат общ бюджет, независимо дали имат, или нямат родствени връзки.

Лицата имат общ бюджет, когато споделят разходи за храна и средства от първа необходимост, разходи за издръжка на деца или други лица без доходи.

Лицата, които нямат общ бюджет и не се хранят заедно, не образуват едно домакинство, независимо че живеят заедно и дори обитават една стая.

Лицата, които живеят постоянно в студентски или работнически общежития, също образуват обикновено домакинство (едночленно или многочленно).

Колективно (институционално) домакинство са група лица, които споделят общи помещения, имат общ бюджет и са подчинени на общ режим. Като членове на колективни домакинства се преброяват лицата, живеещи в пансиони, интернати, домове, психиатрични болници, манастири, затвори и пр.

 

НЕ ЖЕЛАЯ ДА ОТГОВОРЯ

В анкетната карта са включени въпроси, които могат да бъдат чувствителни за редица хора - етническа принадлежност, майчин език, религиозност, вероизповедание. За всички тези теми са включени възможности да се посочи "Не мога да определя" и "Не желая да отговоря".

 

Видеоинструкция за попълването на електронната карта можете да видите тук:

Електронна преброителна карта - инструкция.Електронно преброяване на населението и жилищния фонд07 - 17 септември 2021 г.

 

Ключови думи:

преброяване 2021

Още по темата