Медия без
политическа реклама

Експертиза: Прегазилият дете в София е карал с 88 км/ч

Съдът наложи постоянен арест на обвиняемия за инцидента

05 Септ. 2023
37-годишният Петър Тодоров
Булфото
37-годишният Петър Тодоров

Шофьорът, който пиян с автомобила си уби 15-годишно момче на пешеходна пътека в София, се движел с 88 км/ч. Това стана ясно днес в съда, който днес наложи най-тежката мярка за неотклонение на обвиняемия "задържане под стража" предаде БНТ. 

Според свидетелски показания 37-годишният Петър Тодоров дал газ, за да мине пред пешеходеца и не направил опит да спре или да подаде някакъв светлинен или звуков сигнал. Не се съобразил и с това, че вози 4-годишино дете в автомобила. И дрегерът, и кръвната проба на шофьора показаха 2,1 промила алкохол. След инцидента стана ясно, че шофьорът е имал 5 предишни нарушения на пътя, едното от които отново за шофиране в нетрезво състояние.

"Страшно много съжалявам за случилото се”, заяви в съдебната зала Тодоров. Мъжът се яви пред Софийския градски съд със служебен адвокат, който обясни, че клиентът му работи като монтажник на климатици. Самият Тодоров каза, че е със средно образование, няма трудов договор, живее на семейни начала с приятелката си и отглежда 4-годишно дете и баща си, който е с влошено здравословно състояние. Защитникът посочи, че той има постоянен адрес, на който живее повече от 20 г. Адвокатът посочи, че Тодоров има чисто съдебно минало, предишното му наказание било от 2006 г. и от тогава не е бил санкциониран за тежки нарушения на Закона за движение по пътищата.

От прокуратурата посочиха, че му е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление при наличие на пътници в автомобила, един от които малолетно 4-годишно дете, с движение с изключително висока скорост. Според прокуратурата, от субективна страна престъплението е осъществено при евентуален умисъл, а Тодоров е допуснал повече на едно нарушение на правилата за движение по пътищата.

„Тодоров е получил своето свидетелство за управление на моторно превозно средство през 2005 година и още тогава е извършил първото си нарушение, за което има съставена. Тогава е било във връзка с употреба на алкохол – над 1,2 промила”, каза днес  главен комисар Мария Ботева от Пътна полиция пред Нова тв. Следващите негови регистрирани нарушения са през 2010, 2011, 2018, 2020. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

пиян шофьор, катастрофа

Още по темата