Медия без
политическа реклама

Една година не стигна да бъде разкрит взривът срещу Гешев

02 Май 2024
Иван Гешев
БГНЕС
Иван Гешев

Преписката е за решаване при прокурор. Това е отбелязано в статуса на разследването за взрива, който избухна на 1 май м.г. край колата на тогавашния главен прокурор Иван Гешев, в онлайн системата на прокуратурата за проверка на хода на делата. 

Взривът край колата на Гешев отключи поредица от събития по върховете на държавното обвинение, които в крайна сметка приключиха с освобождаването му от длъжността главен прокурор на 12 юни м.г. Поста временно зае заместникът му Борислав Сарафов, който в дните покрай отстраняването на Гешев стана един от най-яростните му критици. Временното положение засега изглежда без изгледи да приключи, тъй като преди избора на следващ титуляр главен прокурор се чака избор на новия Висш прокурорски съвет. Този избор пък е блокиран в очакване на нов Закон за съдебната власт, който да регламентира подробно промените в Конституцията, приети по Коледа. С нестабилната политическа обстановка в страната и със задаващите се избори това едва ли ще се случи в близките месеци. Така освен че Сарафов остава на най-високия пост в държавното обвинение, продължават да действат сегашните Висш съдебен съвет и Инспекторат към него. Освен че са с изтекъл мандат, и двата органа са безкрайно компрометирани от действията и бездействията си. 

Колкото до разследването за взрива, през декември м.г. стана ясно, че е готова експертизата, правена от 6 вещи лица, които са изследвали 23 обекта и са провели и експериментални взривове. Заключението им е, че взривът е бризантно взривно вещество нитропента в самоделно взривно устройство, което се задейства по електрически способ. Вещите лица обаче не са отговорили дали този взрив е бил предназначен да убива. Затова беше назначена и допълнителна експертиза за пораженията, които е можело да нанесе такова устройство. Тя изглежда е готова, щом делото е вече при наблюдаващия прокурор. "Работи се по всяка една възможна версия. Не е изключена и версията инсценировка. Другите са опит за убийство и сплашване на Гешев, за да напусне поста си", посочиха от прокуратурата тогава.

Гешев пък настоява бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде разпитан по разследването за взрива, защото смята, че е свързан с него. Бившият главен прокурор не веднъж обяви, че не разчита на българските служби за сигурност и се съмнява, че по делото се работи обективно. "Разчитал само на това, че по делото работят Европол и ФБР. Той допълни, че ще има искания по делото. "Например да разпитат Бойко Борисов, защото имам съмнения, че опитът за убийството ми е свързан с всички събития след това (довели до уволнението му, б.а.)", посочи Гешев преди време пред "Актуално". Той е сигурен, че е отстранен от поста си "по молба към другите политически сили от Бойко Борисов, който имал лични мотиви - делата срещу него - Барселонагейт, кюлчетата и пачките и т.н. Бившият главен прокурор сподели, че му били изпратени "пощенски гълъби" тези дела да бъдат прекратени. Той обаче не коментира защо същите тези дела стояха на трупчета в прокуратурата, когато той беше в добри отношения в Борисов. Гешев смята също, че отстраняването му като главен прокурор е било "условие за сглобката".

Гешев се оплака още, че не е призован по делото за взрива, но по информация на "Сега" той е дал показания. Разпитани са и охранителите му от НСО, преминаващи граждани в близост до местопроизшествието, близки и познати на Гешев, както и други свидетели.

След като приключи разследването, материалите трябва да му се предявят и той има право по закон да направи искания, бележки и възражения.

Ключови думи:

Иван Гешев, взрив

Още по темата