facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

"Държавен вестник" обнародва закриването на частните лотарии

Още днес Комисията по хазарта може да отнеме лицензите на "Национална лотария" и "Лотария България"
Обновена
1 323
 Илияна Кирилова

"Държавен вестник" днес обнародва приетите от парламента промени в Закона за хазарта, с които държавното тото официално става монополист в лотарийните игри. Това стана факт, след като в петък президентът Румен Радев подписа указа за обнародването на промените.

Те влизат в сила три дни след публикуването в "Държавен вестник", т.е. от 21 февруари. Единствено от деня на обнародването - 18 февруари, в сила е разпоредбата за отнемане на лиценза на двете частни лотарии на бизнесмена Васил Божков - "Национална лотария" и "Лотария България". Това ще стане с принудителна административна мярка на Държавната комисия по хазарта, като основание за нея са "установени неверни данни или документи с невярно съдържание, въз основа на които се определя дължимата такса". Този текст бе дописан в закона, който досега даваше право да се отнемат лицензи само, ако се установи, че са издадени въз основа на невярно подадени данни.

Проверката на Държавната агенция за финансова инспекция е установила загуби за хазната от 560 млн. лв. заради неправомерно занижени такси, които Комисията по хазарта е събирала през последните пет години от двете частни лотарии, съобщи финансовият министър миналата седмица Владислав Горанов.  

С влизането в сила на закона - 21 февруари, всички издадени лицензи извън тези на спортния тотализатор за организиране на лотарийни игри (с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности), се прекратяват, се казва в закона. От тази дата трябва да се преустанови разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в игрите по ал. 1 от организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Занапред лотарията ще се организира само от държавно предприятие "Български спортен тотализатор", като то има 6-месечен срок да изпълни изискванията към обектите и персонала, които ще продават билетите. 

Печалбите от "Национална лотария" и "Лотария България", които не са изплатени до влизането в сила на този закон, се изплащат съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Трите капана за властта щракнаха
Прокуратурата отчете още 175 ценности, открити в офисите на Божков

03.08.2020

277 4
Ресторантьори начисляват 9% ДДС за бира и вино, без да е обнародван

02.08.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

2348 11

Коментари

nobody2

е?

новина щеше да бъде, ако държавен вестник не беше обнародвал това недоносче.

ще има или няма хазарт?

ще има.

само че го гепят тия, които разпределят наште пари.

Влез или се регистрирай за да коментираш