Медия без
политическа реклама

"Държавен вестник" обнародва закриването на частните лотарии

Още днес Комисията по хазарта може да отнеме лицензите на "Национална лотария" и "Лотария България"

18 Февр. 2020Обновена
Илияна Кирилова

"Държавен вестник" днес обнародва приетите от парламента промени в Закона за хазарта, с които държавното тото официално става монополист в лотарийните игри. Това стана факт, след като в петък президентът Румен Радев подписа указа за обнародването на промените.

Те влизат в сила три дни след публикуването в "Държавен вестник", т.е. от 21 февруари. Единствено от деня на обнародването - 18 февруари, в сила е разпоредбата за отнемане на лиценза на двете частни лотарии на бизнесмена Васил Божков - "Национална лотария" и "Лотария България". Това ще стане с принудителна административна мярка на Държавната комисия по хазарта, като основание за нея са "установени неверни данни или документи с невярно съдържание, въз основа на които се определя дължимата такса". Този текст бе дописан в закона, който досега даваше право да се отнемат лицензи само, ако се установи, че са издадени въз основа на невярно подадени данни.

Проверката на Държавната агенция за финансова инспекция е установила загуби за хазната от 560 млн. лв. заради неправомерно занижени такси, които Комисията по хазарта е събирала през последните пет години от двете частни лотарии, съобщи финансовият министър миналата седмица Владислав Горанов.  

С влизането в сила на закона - 21 февруари, всички издадени лицензи извън тези на спортния тотализатор за организиране на лотарийни игри (с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности), се прекратяват, се казва в закона. От тази дата трябва да се преустанови разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в игрите по ал. 1 от организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Занапред лотарията ще се организира само от държавно предприятие "Български спортен тотализатор", като то има 6-месечен срок да изпълни изискванията към обектите и персонала, които ще продават билетите. 

Печалбите от "Национална лотария" и "Лотария България", които не са изплатени до влизането в сила на този закон, се изплащат съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?