Quantcast
Дунав пресъхва много бързо и корабоплаването е застрашено | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Дунав пресъхва много бързо и корабоплаването е застрашено

В някои участъци реката може да се премине и пеша
Обновена
15 559
 Нова тв

Все повече участъци по Дунав пресъхват критично и оголват бреговете. Нивото на реката остава критично ниско, а вече близо месец на много места е под кота нула. Някъде реката може да се премине дори пеша.

Засушаването поставя пред сериозни изпитания корабоплаването по основната водна артерия на Европа. Затрудненията засега успешно преодоляват само някои пътнически круизни кораби, които газят много плитко.

Но нивото на реката край Русе стигна до критично ниво от 55 см под морското равнище и гони рекорда от 2003 г., който е - 73 см. Затова и в този участък всякакво корабоплаване е прекратено. 

За да няма заблудени какво означава речно ниво под морското равнище обяснението е следното: "Взима се една условна кота нула, от която започва измерването на нивото на реката. Кота нула за Русе е 11.99 м над морското равнище. Това обаче не означава, че на кота нула няма никаква вода", казва Александър Каменов, капитан на най-новия български круизен кораб "Адора".

Подобна е картинката и на други места. Днес нивото на Дунав в района на село Гомотарци, Видинско, бе под морското равнище (минус 121 см); край Ново село пък е отчетен воден стълб от минус 10 см.

"Нова ТВ" разпространи клип, заснет с дрон, в който се разкрива нерадостната картина при остров Люляк, близо до Русе, който в момента е полуостров. Единият от ръкавите реката е пресъхнал и позволява до острова да се отиде пеша. Има и такива, които се възползват от новата ситуация - в момента от дъното на Дунав се копаят инертни материали, а пък любители на офроуда са намерили там нови трасета за своите джипове и мотори.

БТА на свой ред пусна кратък репортаж от един от пресъхналите участъци - при километър 796-и, под "Дунав мост 2", където днес бе отчетено ниво на водата от едва 35 сантиметра над морското равнище.

"Дебелата сянка, която хвърля мостът, е мястото, където човек може да се скрие на хлад. Усещането е странно - от едната страна е българският бряг, а само на метри - румънският. На брега, като риби на сухо, стоят рибарски и моторни лодки. Рибари се опитват да уловят дунавска риба, но нея я няма в плитките води - разказва БТА. - 61-годишният видинчанин Цецо хвърля поредната въдица в пресъхналия Дунав. Споделя, че от години - повече от 40, не е виждал подобно ниско ниво на реката. Водата почти я няма, рибата - също. Успява да хване по някой и друг уклей и попчета." 

Ключови думи:

Дунав, пресъхване

Още

Сърбия страда от плиткия Дунав в България

02.09.2022

3025
Тонове мъртва риба ще бъдат изгорени след пресъхването на р. Искрецка

20.08.2022

2015
Промяната не донесе мост, а ферибот на Дунав

28.01.2022

3219