Медия без
политическа реклама

Десетки селища са без вода или на прага на режим

25 Юли 2022Обновена

В десетки селища няма питейна вода или пък са заплашени от воден режим. Някои от проблемите са стари, в други случаи се касае за аварии.

 

В Шумен 

Голямата авария в Шумен бе отстранена тази сутрин. До края на деня би трябвало водата да потече от чешмите и по високите етажи. Вчера в района на село Хан Крум се спуска довеждащият водопровод от язовир "Тича". Очакванията бяха за дълъг ремонт. "Проблемът е в участък, минаващ през реката. Блика като гейзер. Първо трябва да се извърши осушаване, за да може да се стигнем до авариралата тръба. Това ще отнеме часове. Едва след това ще видим какви са пораженията", заявиха от местното ВиК. Проблемът обаче бе бързо решен. "След като в 1 ч. през нощта успяхме да осушим участъка, в 3.30 ч. отстранихме аварията. След това се пристъпи към пълнене на водопреносната мрежа. На този етап тя вече работи. До 4-5 часа ще успеем и до най-високите точки да достигнем с водоподаването. Предприемаме мерки за по-бавното пускане на водата, за да не станат допълнителни аварии", заяви пред БНР главният инженер на дружеството Антон Стефанов.

 

В Централна България

Без вода или на режим са почти всички павликенски села, проблеми има и на север в населените места от община Свищов. Безводието в района е хронично заради стари неремонтирани тръби. Проблемът е доста остър през лятото, когато къщите се пълнят с хора, но пък високите температури пресушават водоизточниците, Този уикенд се проведе протест в село Горна Липница. В друго село - Карайсен, хората негодуват, че местният водоем стои неизползваем, защото никой не се хваща да го ремонтира. Но пък по река Росица и на големия в района язовир - "Александър Стамболийски", са изградени ВЕЦ-ове. Според населението те са част от проблема - вода за централите има, питейна няма.

 

Без поливане и пълнене на басейни!

Поради намаления дебит в Троян, Тетевен, Добричка община, Бобошево и на други места кметовете разпоредиха питейната вода да се ползва единствено по предназначение, а не за поливане на градини или пълнене на басейни. При нарушения има и глоби. В Троян, например, са от 20 до 500 лв. за физически лица, а на юридическите лица и едноличните търговци – от 100 до 2000 лв.

 

Ключови думи:

вода, авария, Шумен, ВиК

Още по темата