Медия без
политическа реклама

Депутатите забъркаха каша с майчинските

От следващия месец за хиляди жени ще е по-изгодно да не се връщат на работа през втората година на детето

Протестите на майките срещу безхаберието на държавата години наред останаха нечути от бившите управляващи. Сега обезщетението за втората година най-сетне се увеличава, но с цената на нови дисбаланси.
БГНЕС
Протестите на майките срещу безхаберието на държавата години наред останаха нечути от бившите управляващи. Сега обезщетението за втората година най-сетне се увеличава, но с цената на нови дисбаланси.

От октомври България окончателно ще затвърди славата си на страната с най-дългото платено майчинство в света. Благодарение на предизборното гласуване в последните дни на 46-ото Народно събрание, хиляди българки ще получават целия си трудов доход не една, а две години в отпуск за раждане и отглеждане на дете. Това става възможно напук на осигурителния принос на майките.

При гласуването на пенсионните промени в бюджета на държавното обществено осигуряване дългогодишните опити на БСП да изравни втората година на майчинството с минималната заплата изненадващо се увенчаха с успех, но през идентично предложение на Мая Манолова и ИБГНИ. Така от 1 октомври майките ще получават 650 лв. месечно обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (това е втората година на майчинството). Колкото и да е добре това обезщетение да се отлепи от скромната сума, която е в последните години - 380 лв., особено за жените, които не могат да намерят място в детска градина и затова не се връщат на работа, промяната влече след себе си редица парадокси.

Статистиката на НОИ показва, че средното обезщетение за бременност и раждане (т.нар. високо платено майчинство през първата година на детето) е близко до минималното. Към второто тримесечие среднодневното обезщетение през първата година е 28.75 лв., според данните за изпълнението на бюджета на ДОО. За втората година в момента е 17.80 лв., но от октомври би трябвало да се покачи на 29.54 лв. среднодневно (при 22 работни дни в месеца).

Обезщетение за първата година на детето получават 57 432 българи (сред тях има и бащи, които могат да поемат обезщетението след шестия месец на детето и обикновено го правят заради по-високия си доход). Тези, които получават обезщетение и за втората година, без да работят, са 41 853 души. 6823 родители са решили да се върнат на работа, като получават за това 50% от обезщетението или 190 лв. сега (тази статистика е за първото тримесечие на 2021 г.).

За всички, осигурени на минимална заплата, втората година ще бъде по-изгодно прекарана в отглеждане на детето, а не обратно на работа. През първата година на детето обезщетението е 90% от среднодневното брутно възнаграждение, но не може да бъде по-ниско от минималната заплата. Сега с нея се изравнява и втората година. Като се има предвид, че когато се върне на работа, жената ще получава по-малко от 650 лв. заради отчисленията за данъци и осигуровки, за нея е по-изгодно да й плащат, за да не работи.

Още един парадокс се появява при стимулите, въведени преди няколко години за преждевременно връщане на работа. Ако майката прекъсне отпуска си по майчинство и се върне на работа, има право да получава 50% от обезщетението си заедно със своята заплата. Сега обаче излиза, че една жена, осигурена на сравнително висок осигурителен доход - 1300 лв., ще получава от НОИ също 650 лв. като стимул за връщане на работа през първата година, колкото и жените, които вземат противоположното решение и се възползват от пълния си отпуск през втората. Разбира се, в първия случай обезщетението от НОИ ще се получава заедно със заплатата и доходът ще е значително по-висок, но независимо от това депутатите отново изравняват осигурителните права на хора с много различен осигурителен принос.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата