Quantcast
Депутатите забъркаха каша с майчинските | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Депутатите забъркаха каша с майчинските

От следващия месец за хиляди жени ще е по-изгодно да не се връщат на работа през втората година на детето
8 026
 БГНЕС
Протестите на майките срещу безхаберието на държавата години наред останаха нечути от бившите управляващи. Сега обезщетението за втората година най-сетне се увеличава, но с цената на нови дисбаланси.

От октомври България окончателно ще затвърди славата си на страната с най-дългото платено майчинство в света. Благодарение на предизборното гласуване в последните дни на 46-ото Народно събрание, хиляди българки ще получават целия си трудов доход не една, а две години в отпуск за раждане и отглеждане на дете. Това става възможно напук на осигурителния принос на майките.

При гласуването на пенсионните промени в бюджета на държавното обществено осигуряване дългогодишните опити на БСП да изравни втората година на майчинството с минималната заплата изненадващо се увенчаха с успех, но през идентично предложение на Мая Манолова и ИБГНИ. Така от 1 октомври майките ще получават 650 лв. месечно обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (това е втората година на майчинството). Колкото и да е добре това обезщетение да се отлепи от скромната сума, която е в последните години - 380 лв., особено за жените, които не могат да намерят място в детска градина и затова не се връщат на работа, промяната влече след себе си редица парадокси.

Статистиката на НОИ показва, че средното обезщетение за бременност и раждане (т.нар. високо платено майчинство през първата година на детето) е близко до минималното. Към второто тримесечие среднодневното обезщетение през първата година е 28.75 лв., според данните за изпълнението на бюджета на ДОО. За втората година в момента е 17.80 лв., но от октомври би трябвало да се покачи на 29.54 лв. среднодневно (при 22 работни дни в месеца).

Обезщетение за първата година на детето получават 57 432 българи (сред тях има и бащи, които могат да поемат обезщетението след шестия месец на детето и обикновено го правят заради по-високия си доход). Тези, които получават обезщетение и за втората година, без да работят, са 41 853 души. 6823 родители са решили да се върнат на работа, като получават за това 50% от обезщетението или 190 лв. сега (тази статистика е за първото тримесечие на 2021 г.).

За всички, осигурени на минимална заплата, втората година ще бъде по-изгодно прекарана в отглеждане на детето, а не обратно на работа. През първата година на детето обезщетението е 90% от среднодневното брутно възнаграждение, но не може да бъде по-ниско от минималната заплата. Сега с нея се изравнява и втората година. Като се има предвид, че когато се върне на работа, жената ще получава по-малко от 650 лв. заради отчисленията за данъци и осигуровки, за нея е по-изгодно да й плащат, за да не работи.

Още един парадокс се появява при стимулите, въведени преди няколко години за преждевременно връщане на работа. Ако майката прекъсне отпуска си по майчинство и се върне на работа, има право да получава 50% от обезщетението си заедно със своята заплата. Сега обаче излиза, че една жена, осигурена на сравнително висок осигурителен доход - 1300 лв., ще получава от НОИ също 650 лв. като стимул за връщане на работа през първата година, колкото и жените, които вземат противоположното решение и се възползват от пълния си отпуск през втората. Разбира се, в първия случай обезщетението от НОИ ще се получава заедно със заплатата и доходът ще е значително по-висок, но независимо от това депутатите отново изравняват осигурителните права на хора с много различен осигурителен принос.

Още

Догодина пенсиите ще се увеличат средно с 84 лв.

25.10.2021

1876
Фирма осъди НАП и ВАС за над 110 000 лв. обезщетение

18.10.2021

16190
Бит и обгазен протестиращ осъди СДВР