Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутатите вече ще работят в харесвания от ГЕРБ партиен дом

Лидерите на „сглобката“ скришом одобриха повторното преместване на НС в бившата щабквартира на БКП

31 Авг. 2023ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Сградата се намира в съседство с Министерския съвет, който герберите контролираха през почти цялото минало десетилетие.

Утре, 1 септември, ще се проведе първото заседание на Народното събрание за зимната му сесия. То ще ознаменува една символична промяна – депутатите вече ще заседават в бившия партиен дом. Основната сграда на парламента – на площад „Народно събрание“, ще бъде затворена за цялостен ремонт. Колко ще продължи и дали депутатите въобще ще се завърнат в традиционното седалище на законодателната власт, това засега е неизвестно.

По принцип, бившата щабквартира на БКП се използва за администрацията на Народното събрание, както и за заседанията на парламентарните комисии. Там се помещава и Централната избирателна комисия. Пленарната зала за кратко беше преместена в партийния дом през зимната парламентарна сесия на 2020-2021 г. - последната година от управлението на кабинета „Борисов 3“.

Всъщност, идеята заседанията на парламента да се провеждат там дойде именно от ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов харесаха сградата за целта - тя се намира в съседство на Министерския съвет, който почти цялото минало десетилетие беше в техни ръце. За ремонта и осъвременяването на голямата заседателна зала на партийния дом и други части на сградата бяха похарчени десетки милиони левове, като разходите продължават да се трупат и досега. Когато в парламента влезе ИТН през 2021 г., депутатите на Слави Трифонов настояха пленарната зала да се върне обратно в класическата сграда на площад „Народно събрание“. Тогава ги подкрепиха и другите антигерберски сили в парламента.

Кога депутатите са решили да се върнат в партийния дом, не може да се каже. В един момент се понесоха слухове, че ще се случи така, които бяха потвърдени, когато от ИТН разкриха, че над 7 милиона са били хвърлени допълнително за ремонти и технически нововъведения, за да може да се приюти пленарната зала там. Лидерите на управляващото мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС взеха решението скришом помежду си, както правят с всичко. А „Възраждане“ и БСП, които твърдят, че са врагове на „сглобката“, не се противопоставят. Така се прави пълен кръг от времето на антигерберските протести и се връщаме обратно, където бяхме, когато формацията на Борисов доминираше българската политика. Все пак сега ГЕРБ участва в общо правителство с ПП-ДБ.

Партията на Слави Трифонов е единствената политическа сила, която възрази срещу местенето. Останалите са подкрепили това решение, както твърди избраният от ГЕРБ председател на Народното събрание Росен Желязков. В началото на август т.г. той разведе само подбрани от него журналисти в повторно ремонтирания партиен дом.

Ключови думи:

Партиен дом, сглобка

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?