Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутатите освободиха предсрочно управителя на НЗОК

Проф. Петко Салчев си отива още днес заради конфликта с лекарския съюз

13 Яну. 2023ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
БГНЕС
Проф. Петко Салчев

Раздорът с Българския лекарски съюз взе главата на управителя на НЗОК Петко Салчев. Със 149 гласа "за" от ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ, БСП и "Български възход" Народното събрание гласува да прекрати мандата му предсрочно от днес. Нито един народен представител не беше против. Депутатите на "Възраждане" и двама от ДБ се въздържаха. Днешното решение е кулминацията на напрежение, което тлее в системата от миналата есен и което в голяма степен е свързано със споровете как да се премине от допълнителното стимулиране и извънредно финансиране в годините на пандемията към нормализация.

Салчев бе назначен по времето на ГЕРБ и пое поста на 13 март 2020 г. Мандатът му бе до 2025 г. Сега касата ще се ръководи от подуправителя. Според сайта й това е Йорданка Пенкова. Депутатите имат 30 дни да изберат нов управител, гласи законът за здравното осигуряване.

Вносители на решението за махането на Салчев бяха депутати от четири партии - ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Български възход" и "Демократична България". Те внесоха точката извънредно в дневния ред след напрегнато заседание на здравната комисия в късните часове на вчерашния ден. В мотивите са изброени 10 точки с прегрешения на Салчев, най-вече свързани с липсата на диалог с лекарския съюз.

Дебати по предложението нямаше, изказаха се само двама от вносителите - Костадин Ангелов и Антон Тонев. Ангелов изтъкна, че няма личен мотив. Проф. Салчев е добър професионалист, добър администратор. Направихме всичко възможно диалогът да се случи, но за съжаление нямахме успех, коментира бившият здравен министър. Трябва да реагираме, за да се отпуши диалогът, посочи и Тонев.

"Тръгвам си с високо вдигната глава, защото оставям една работеща институция", каза в краткото си слово преди гласуването Петко Салчев. Той припомни, че диалогът изисква две страни и когато едната отказва да участва, няма как да го има. "Мотивите не са подкрепени с документи. Защо не са питани другите съсловни организации", попита Салчев. Той разказа, че снощи се е явил на изслушването в здравната комисия, без да разполага с материалите по него - те са били представени на членовете на надзорния съвет на касата, но не и на него.

"Едно от нещата, което особено възбуди лекарския съюз, е нашето становище за тяхното предложение за промяна на националния рамков договор. В него задавам един прост въпрос - дали нарушаваме правата на здравноосигурените лица", разказа Салчев в кулоарите. "Тази институция не е на лекарите, а на здравноосигурените лица и управителят трябва да защитава техните интереси. Две години и половина съм се сблъсквал със становището "Дайте да дадем пари на лекарите!". НЗОК е институция, която закупува услуга, извършена по съответния ред", напомни той. Опитите да се въведе в НРД изискване за заплати са незаконни и има такова становище и на съда, подчерта Салчев.

"Нямам личен конфликт с никого. Работил съм с над 20 министри. В диалог съм договорил 14 анекса към рамковия договор, откакто съм на поста", коментира още вече бившият управител.

 

МОТИВИТЕ

Въпреки че благодариха на Петко Салчев за работата, вносителите бяха изключително остри в аргументите си. Беше констатирано, че управителят не е полагал достатъчно усилия за нормален диалог с Българския лекарски съюз, като се изреждат няколко конкретни документа с указания, промени и пр., които се на съгласувани предварително със съсловната организация. Става дума за методиката за допълнително плащане при неблагоприятни условия на работа, как да се разпределят неусвоени пари от 2020 г., списъка с медицински изделия, които се заплащат в извънболничната помощ и протоколите за лечение по конкретни заболявания и групи лекарствени продукти.

За друго решение - от 16 декември, за месечните и индикативните стойности за дейностите в болничната помощ, се твърди, че е взето без задължителните предложения на директорите на РЗОК. Салчев не е внесъл нито веднъж доклади за извършен контрол на болниците, превишили лимитите си, гласи трета точка от мотивите. Изтъква се още, че бившият вече управител не е създал база данни за контрол на изразходените средства, каквато бил длъжен да направи по наредба. До 25 октомври той плащал генетични изследвания в нарушение на нормативната уредба, без да е предложил узаконяване на тези плащания.

По повод единия пример за несъгласуване с БЛС се изтъква, че това "поставя съсловната организация в една неравнопоставена позиция с останалите договорни партньори, което е единствено и само във вреда на българските граждани". Друго обвинение - не предоставя входящата кореспонденция в НЗОК, а я получава в отделно звено, което давало едностранна информация на надзорния съвет. Така Салчев криел, според вносителите, критичните мнения, а също и мотивирани предложения от асоциации, пациенти, болници и пр.

Изводът на депутатите е, че е налице "системно неизпълнение на задълженията на управителя и е нарушен диалогът с Българския лекарски съюз". Мотивите са подписани от Костадин Ангелов (ГЕРБ), Антон Тонев (ПП), Александър Симидчиев (ДБ) и Николай Благоев (БВ). И четиримата са лекари.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Първият по-сериозен разрив между лекарския съюз и управителя на касата възникна през октомври 2022 г., когато се оказа, че има излишък в перото за болниците. Касата тогава искаше да върне парите в бюджета и да ги ползва за авансово плащане през януари, докато БЛС настояваше те веднага да се разпределят на лечебните заведения и така да обезпечат предвиденото увеличение на заплатите, за което не всички болници имаха пари.

Българският лекарски съюз и здравната каса влязоха в спор за това как да се използват парите от здравни вноски, останали като излишък в бюджета на касата.

 

В началото на ноември конфликтът се задълбочи до степен БЛС да се оттегли от преговорите за новия рамков договор. Разговорите с това ръководство на касата са невъзможни заради едноличния стил на вземане на решения, обявиха тогава от лекарския съюз. Всъщност спорът бе с колко да се увеличат цените на клиничните пътеки.

Увеличението на цените на клиничните пътеки и повечето средства за болниците остават под въпрос заради настъпилия разрив между Българския лекарски съюз и Националната здравно-осигурителна каса.

През декември лекарският съюз отново поиска оставката на Салчев, като това искане бе продължение на предходния конфликт.

Националният съвет на Българския лекарски съюз прие решение, с което поиска предсрочното прекратяване на правомощията на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев.

 

Ключови думи:

Петко Салчев, НЗОК

Още по темата