Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутатите освободиха предсрочно управителя на НЗОК

Проф. Петко Салчев си отива още днес заради конфликта с лекарския съюз

13 Яну. 2023ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
БГНЕС
Проф. Петко Салчев

Раздорът с Българския лекарски съюз взе главата на управителя на НЗОК Петко Салчев. Със 149 гласа "за" от ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ, БСП и "Български възход" Народното събрание гласува да прекрати мандата му предсрочно от днес. Нито един народен представител не беше против. Депутатите на "Възраждане" и двама от ДБ се въздържаха. Днешното решение е кулминацията на напрежение, което тлее в системата от миналата есен и което в голяма степен е свързано със споровете как да се премине от допълнителното стимулиране и извънредно финансиране в годините на пандемията към нормализация.

Салчев бе назначен по времето на ГЕРБ и пое поста на 13 март 2020 г. Мандатът му бе до 2025 г. Сега касата ще се ръководи от подуправителя. Според сайта й това е Йорданка Пенкова. Депутатите имат 30 дни да изберат нов управител, гласи законът за здравното осигуряване.

Вносители на решението за махането на Салчев бяха депутати от четири партии - ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Български възход" и "Демократична България". Те внесоха точката извънредно в дневния ред след напрегнато заседание на здравната комисия в късните часове на вчерашния ден. В мотивите са изброени 10 точки с прегрешения на Салчев, най-вече свързани с липсата на диалог с лекарския съюз.

Дебати по предложението нямаше, изказаха се само двама от вносителите - Костадин Ангелов и Антон Тонев. Ангелов изтъкна, че няма личен мотив. Проф. Салчев е добър професионалист, добър администратор. Направихме всичко възможно диалогът да се случи, но за съжаление нямахме успех, коментира бившият здравен министър. Трябва да реагираме, за да се отпуши диалогът, посочи и Тонев.

"Тръгвам си с високо вдигната глава, защото оставям една работеща институция", каза в краткото си слово преди гласуването Петко Салчев. Той припомни, че диалогът изисква две страни и когато едната отказва да участва, няма как да го има. "Мотивите не са подкрепени с документи. Защо не са питани другите съсловни организации", попита Салчев. Той разказа, че снощи се е явил на изслушването в здравната комисия, без да разполага с материалите по него - те са били представени на членовете на надзорния съвет на касата, но не и на него.

"Едно от нещата, което особено възбуди лекарския съюз, е нашето становище за тяхното предложение за промяна на националния рамков договор. В него задавам един прост въпрос - дали нарушаваме правата на здравноосигурените лица", разказа Салчев в кулоарите. "Тази институция не е на лекарите, а на здравноосигурените лица и управителят трябва да защитава техните интереси. Две години и половина съм се сблъсквал със становището "Дайте да дадем пари на лекарите!". НЗОК е институция, която закупува услуга, извършена по съответния ред", напомни той. Опитите да се въведе в НРД изискване за заплати са незаконни и има такова становище и на съда, подчерта Салчев.

"Нямам личен конфликт с никого. Работил съм с над 20 министри. В диалог съм договорил 14 анекса към рамковия договор, откакто съм на поста", коментира още вече бившият управител.

 

МОТИВИТЕ

Въпреки че благодариха на Петко Салчев за работата, вносителите бяха изключително остри в аргументите си. Беше констатирано, че управителят не е полагал достатъчно усилия за нормален диалог с Българския лекарски съюз, като се изреждат няколко конкретни документа с указания, промени и пр., които се на съгласувани предварително със съсловната организация. Става дума за методиката за допълнително плащане при неблагоприятни условия на работа, как да се разпределят неусвоени пари от 2020 г., списъка с медицински изделия, които се заплащат в извънболничната помощ и протоколите за лечение по конкретни заболявания и групи лекарствени продукти.

За друго решение - от 16 декември, за месечните и индикативните стойности за дейностите в болничната помощ, се твърди, че е взето без задължителните предложения на директорите на РЗОК. Салчев не е внесъл нито веднъж доклади за извършен контрол на болниците, превишили лимитите си, гласи трета точка от мотивите. Изтъква се още, че бившият вече управител не е създал база данни за контрол на изразходените средства, каквато бил длъжен да направи по наредба. До 25 октомври той плащал генетични изследвания в нарушение на нормативната уредба, без да е предложил узаконяване на тези плащания.

По повод единия пример за несъгласуване с БЛС се изтъква, че това "поставя съсловната организация в една неравнопоставена позиция с останалите договорни партньори, което е единствено и само във вреда на българските граждани". Друго обвинение - не предоставя входящата кореспонденция в НЗОК, а я получава в отделно звено, което давало едностранна информация на надзорния съвет. Така Салчев криел, според вносителите, критичните мнения, а също и мотивирани предложения от асоциации, пациенти, болници и пр.

Изводът на депутатите е, че е налице "системно неизпълнение на задълженията на управителя и е нарушен диалогът с Българския лекарски съюз". Мотивите са подписани от Костадин Ангелов (ГЕРБ), Антон Тонев (ПП), Александър Симидчиев (ДБ) и Николай Благоев (БВ). И четиримата са лекари.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Първият по-сериозен разрив между лекарския съюз и управителя на касата възникна през октомври 2022 г., когато се оказа, че има излишък в перото за болниците. Касата тогава искаше да върне парите в бюджета и да ги ползва за авансово плащане през януари, докато БЛС настояваше те веднага да се разпределят на лечебните заведения и така да обезпечат предвиденото увеличение на заплатите, за което не всички болници имаха пари.

Българският лекарски съюз и здравната каса влязоха в спор за това как да се използват парите от здравни вноски, останали като излишък в бюджета на касата. Лекарите настояват тези пари да не се връщат в държавния бюджет и да се проведат спешни преговори с касата за

 

В началото на ноември конфликтът се задълбочи до степен БЛС да се оттегли от преговорите за новия рамков договор. Разговорите с това ръководство на касата са невъзможни заради едноличния стил на вземане на решения, обявиха тогава от лекарския съюз. Всъщност спорът бе с колко да се увеличат цените на клиничните пътеки.

Увеличението на цените на клиничните пътеки и повечето средства за болниците остават под въпрос заради настъпилия разрив между Българския лекарски съюз и Националната здравно-осигурителна каса. Днес от БЛС се оттеглиха от преговорите за новия рамков договор,

През декември лекарският съюз отново поиска оставката на Салчев, като това искане бе продължение на предходния конфликт.

Националният съвет на Българския лекарски съюз прие решение, с което поиска предсрочното прекратяване на правомощията на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев. Причината за искането е отказът на БЛС да приеме решението на

 

Ключови думи:

Петко Салчев, НЗОК

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?