Медия без
политическа реклама

Депутат на ПП-ДБ стана зам.-шеф на ДАНС

Оставката на Петър Петров бе изненадващо включена в дневния ред на НС

28 Юли 2023Обновена
Петър Петров
Булфото
Петър Петров

Депутатът от ПП-ДБ Петър Петров и бившият кадър на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и КПКОНПИ Деньо Денев са новите зам.-шефове на ДАНС, стана ясно от прессъобщение на МС. Те са назначени на мястото на Станислав Станчев и Румен Георгиев.

В началото на днешното пленарно заседание, което е и последното преди парламентът да излезе във ваканция, оставката на Петров бе вмъкната изненадващо в дневния ред. Без дебат народните представители гласуваха депутатските му пълномощия да бъдат прекратени. След ваканцията на парламента се очаква ЦИК да определи кой ще замести Петров.

В началото на 49-ия парламент Петър Петров влезе на мястото на Лена Бориславова, която се отказа да бъде народен представител. Преди месец пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Петров е номинацията на ПП-ДБ да оглави ДАНС. От дясното обединение тогава не потвърдиха информацията.

 От 2013 г. до началото на 2022 г. Петров е заемал ръководни длъжности в структурата на ДАНС. Бил е съветник в кабинета "Петков" и секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет. 

Според съобщението на МС, Деньо Денев също е работил в ДАНС в периода от 2008 г. до 2018 г., а след това и в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконната придобитото имущество. Деньо Денев е бил служителят, с когото бизнесменът Александър Ваклин се е срещнал, когато е подавал сигнала срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Той дава и показания по делото. 

 

ПРОМЕНИ

Преди да бъде съобщено за оставката на Петър Петров, кадри на ПП-ДБ и на ДПС положиха клетва като депутати. Те влязоха на мястото на избраните за подуправители на БНБ Андрей Гюров от десните и Петър Чобанов от Движението. Димитрина Хаджиева-Недина е от листата на коалицията в Благоевград и е народен представител за първи път. Валентин Тончев от ДПС също не е бил народен представител.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Петър Петров, ДАНС, ПП-ДБ