Медия без
политическа реклама

Демерджиев: Проверяваме дали е саботирано издирването на Пепи Еврото

Полицаи са унижени да чакат по нощите охранявани пред заведения, разкри още министърът

01 Юни 2023Обновена
Илияна Димитрова

"Издирваме Петьо Петров-Пепи Еврото, защото това ни е възложено от прокуратурата. Той се издирва като лице, извършило определено престъпление. Продължаваме да го търсим. Ще бъде проверено незабавно дали наш служител е саботирал това издирване." Това обяви в "Лице в лице" по Би Ти Ви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Той разкри, че проверката е на Вътрешна сигурност в МВР. Министърът не вярвал на появилата се такава информация, но бил длъжен да провери. Иначе продължавало издирането на Петров, обвинен за принуда и незаконни записи. Прокуратурата поискала по това дело издирването и на още известни лица, но и те не били открити, а за някои от тях имало информация, че били отдавна в чужбина.

По отношение на Кристиян Христов, който беше арестуван пред БТА минути преди да даде пресконференция, на която се очакваше да направи разкрития, свързани с „Осемте джуджета“, Демерджиев обясни, че и на двете постановления от прокуратурата, е било написано с големи букви незабавно това лице да бъде задържано. Той съобщи, че Кристиян Христов се е обадил на тел. 112 и е търсил съдействие от полицията, която му е оказала такова, като е твърдял, че се страхува за живота си и че има много данни и обстоятелства, които да разкрие. „Той обаче не пожела да дойде“, добави Демерджиев и добави, че никой не пита прокуратурата защо са издадени тези постановления, защо се изисква незабавно извършване на тези действия.

Преди това в парламента, вътрешният министър Иван Демерджиев се оплака, че заради войната в прокуратурата, 160 полицаи охраняват лица, за които се съмнява, че имат такава нужда, че те са пазени по-добре дори от него, а служители на МВР са унижени да стоят пред заведения по нощите и да чакат тези хора да излязат от тях. Той направи това по време на изслушване в комисията по вътрешна сигурност.. 

Демерджиев отговори на въпрос на съпредседателя на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов относно взрива в близост до автомобила на главния прокурор Иван Гешев и раздора в прокуратурата, и дали това се отразява на съвместната работа на държавното обвинение с МВР.

„Войната в прокуратурата ни се отразява, защото 160 полицаи охраняват лица, които се съмнявам, че имат такава нужда. Нашите полицаи са унижени да стоят пред заведения и да чакат хора, които не се нуждаят от охрана. По този начин се вреди на обществения ред, защото така се отнема ресурс за контрол по пътищата", каза Демерджиев и отбеляза, че всяко едно от тези лица се охранява по-добре дори от него.

За съжаление това ни се отразяват в различни посоки. Възлагат ни се множество интензивни процесуални действия, голям обем призовки, които трябва да разнасяме ежедневно на различни лица, тъй като изведнъж се активизира прокуратурата, допълни той. "МВР няма никакво отношение към тези събития. МВР няма да позволи да бъде замествано в тази война по някакъв начин", подчерта министърът.

Темата предизвика кратка дискусия по време на заседанието. Атанас Атанасов смята, че това е злоупотреба с власт, при положение че МВР има нужда от ресурс, разказва БТА. Маноил Манов от ГЕРБ-СДС коментира, че в закона „ясно и точно“ е упоменат кръгът на лица за охрана от МВР. И те не включват този кръг лица, за които говори министърът, отбеляза депутатът. Той запита дали в постановленията на МВР се посочва степента на заплаха на лицата, за които се иска охрана. Демерджиев отговори, че такава информация липсва.

Според Демерджиев не е редно да се „обезкървяват“ сили на силовото министерство, които могат да бъдат насочени в различни сфери, като например борбата с инцидентите на пътя. "Недопустимо е по такъв начин да се обезкървяват тези сили за сметка на един човек, който по някакви критерии е преценено, че трябва да бъде охраняван", коментира министърът.

Има Национална служба „Охрана“, Бюро за защита на свидетели и Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието, посочи Демерджиев. И подчерта, че за МВР е неспецифична функция да охранява лица. По думите на министъра исканата охрана е за свидетели, с което е редно да се заеме Бюрото за защита на свидетели.

Демерджиев каза, че МВР е възразявало срещу почти всички постановления на прокуратурата с искане за охрана. Продължават да идват постановления, в които няма мотиви защо МВР трябва да се занимава с това, коментира още министърът.

Ключови думи:

Иван Демерджиев

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?