facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

ДБ поиска незабавни оставки заради водната криза в Перник

1 583
 БГНЕС

Политическата партия "Демократична България – Обединение" публикува декларация във връзка с водната криза в Перник и региона. От движението се обърнаха лично към министър-председателя Бойко Борисов и поискаха незабавни оставки в правителството му.

Ето пълния текст на декларацията на ДБ:

"Тази катастрофа е резултат от управленска некомпетентност, високомерие, незаинтересованост, безстопанственост и корупция. Тя не е локален проблем, а национална криза.

Доколкото тази криза е резултат на системна безотговорност и корупция на всички нива, ние от Демократична България настояваме министър-председателят Бойко Борисов да поеме лична отговорност за кризата с битово-питейното водоснабдяване в гр. Перник и без повече опити да се крие да ангажира целия ресурс на държавата с предотвратяване на хуманитарна катастрофа с неизвестни последици за здравето и живота на десетки хиляди български граждани, включително:

Незабавно да бъде сформиран национален щаб, който да обяви кризисен план за осигуряване на безплатна бутилирана вода за жителите на града с приоритет здравни заведения, училища, детски градини, възрастни хора, хора в неравностойно положение и социално уязвими групи. Да предприеме незабавни действия по осигуряване на необходимия състав водоносна техника, която да обслужва нуждите от битова вода на стохилядната община в 24 часов режим, призовават от ДБ.

МС да изработи програма със спешни мерки за решаване на проблема с осигуряването на битово-питейно водоснабдяване в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план;

Управляващите да престанат да се крият от своята отговорност. Незабавните оставки на министрите и техните политически кабинети в поне две министерства - пряко отговорни за създалата се ситуация, както и за липсата на адекватни мерки за решаването и към момента. Това са Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Министерство на околната среда и водите.

Да бъде свикано извънредно заседание на НС, което да гласува персоналните промени в МС и да бъде запознат парламентът с кризисния план и правителствената програма за решаване на водния проблем на гр. Перник, както и да бъдат приети всички необходими законодателни мерки в подкрепа на тяхното прилагане, се казва в декларацията на ДБ.

Главният прокурор да разпореди незабавно на специализираната прокуратура да започне разследване с цел привличане към наказателна отговорност на отговорните длъжностни лица за проявената умишлена безстопанственост довела до хуманитарна криза.

Предвид заплахата за здравето и живота на над сто хиляди жители на гр. Перник и селищата в околността, задължение на МС е да инициира незабавни кризисни действия за справяне с този проблем.

Напомняме, че още в началото на септември 2019 година, в декларация, призовахме за адекватни мерки и реакции. Процесът за задълбочаване на кризата и неизбежната и ескалация в хуманитарна катастрофа е свидетелство за липсата на отговорно отношение от страна на МС и лично на министър-председателя към съдбата на български граждани. Настояваме за незабавна реакция от визираните органи на изпълнителна власт в Република България.

Категорично заявяваме, че в тази ситуация всички законни форми на протест и граждански натиск са оправдани и ние ще ги подкрепим, докато управляващите не поемат своята отговорност за вземането на спешни мерки."

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Водният режим в Перник е отменен от днес

24.06.2020

71
Фейк бюлетин: Водопроводът за Перник отива в Радомир
Спасителният водопровод за Перник излиза от употреба

19.06.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

23817 9

Коментари

Калпазанче

Шайката да си ходи!  Гътане му е майката,  а специалните прокурори да не се ослушват.

last

?

 

марк

 

 

 

 

                                Сал Нено да си иде ми стига. Това протеже на ВМРО и едрият бизнес .

Дъбест

То че всички трябва да бъдат "отишли си", "гътнати", "бутнати" или спазили думи пред обществото, че ще скочат с "релса от моста в Бургас", е ясно.

Но що ще ДБ сега да го казват? Досега нямаше фрапантни случаи ли, нямаше очевадна наглост ли, нямаше помиярско поведение на управляващите ли?

hamer

Да си ходят, това няма да налее вода на перничани. Тия ще си отидат, други като тях ще сложат - в герберския инкубатор за кадри само такива има.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×