Медия без
политическа реклама

ДАНС се опълчи на "некомпетентния" Кирил Петков

Агенцията за национална сигурност обвини съпредседателя на ПП, че прави подвежащи коментари

23 Септ. 2023
Кирил Петков
Илияна Димитрова
Кирил Петков

Държавна агенция "Национална сигурност" влезе в открит конфликт със съпредседателя на ПП Кирил Петков и дори го нападна след негово изказване. 

В разпространена официална позиция, ДАНС обвинява Петков, че е изказал „некомпетентни, неверни и подвеждащи коментари по отношение на работата на ДАНС“.

Пред "Нова ТВ" тази сутрин Петков каза, че могат да бъдат направени структурни реформи в службите. И даде пример с ДАНС, в която имало около 2200 служители в момента.

"Разпределени са по странен начин, стар начин, и няма ясни методи за оценяване на отделните служители колко са ефективни и колко не са. Има доста субективен фактор в тяхната оценка. Ние искаме да направим така, че тези служби да имат отчетност, да имат ясно поставени цели, тези цели да се оценяват и като се оценяват, да достигат до всеки служител на ДАНС и хората, които са най-добрите, да бъдат промотирани, а не тези, които са най политически угодни или във времето са били във взаимодействие под някаква форма с недържавни органи", смята бившият премиер.

Освен това Петков критикува ДАНС, че се е забавила с изгонването на предстоятеля на руската църква в София и на други двама свещеници заради шпионска дейност. 

"За съжаление, отново първо чужди служби трябваше да открият, че имаме поредния шпионин в България и след това нашите служби реактивно направиха това, което направиха. Днес вече знаем, че той е бил шпионин на руските служби, но той е бил шпионин на руските служби от 5 години. Всъщност това е нещото, за което говорим през цялото време. Че докато не заработят българските служби по истински начин, по проактивен начин - реално националната сигурност е под риск. Не може една Северна Македония да има по-добра информация за руските шпиони в България, отколкото нашите служби", каза той.

Петков каза също така, че българските служби "винаги работят вследствие на нечие друго откритие за хора, които са в България или са българи", като това по думите му "не е нормално".

Реакцията на ДАНС закъсня само с няколко часа:

"... За изпълнение на законово определените си задължения служителите на ДАНС използват специални методи и средства, умения и качества, придобити в процеса на работа и надграждани ежедневно в специализирани обучения и в споделените дейности с партньорски служби. Изграждането на ефективен служител отнема години. Ежедневното натоварване и отговорността на всеки служител са огромни. Ресурсите на Агенцията са насочени към изпълнение на огромен брой законово регламентирани ангажименти.

Безотговорно и опасно е, когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти, разпространявайки при това и класифицирана информация, която е защитена със закон. Подобни изказвания са във вреда на сигурността на българските граждани и на държавата, уронват авторитета и доверието в българското контраразузнаване и затрудняват взаимодействието с чуждестранните партньори.

Службите за сигурност са имунната система на една държава и воденето им към разруха с думи и действия е пагубно за държавността и за гражданите. Нека вместо това се стремим към изграждане на култура на сигурност, към стабилност и просперитет на България".

Всъщност за случая с предстоятеля на руската църква Змеев пръв съобщи съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Той също критикува службите за сигурност, когато разкри на 16 септември, че Северна Македония го е обявила за персона нон грата за шпионаж, а в България той се подвизава необезпокояван 5 години.

Атанасов използва случая да поиска отново да бъдат слети Държавна агенция "Рзузнаване" (ДАР) и военното разузнаване. Тази негова идея беше отхвърлена от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Трима дипломатически служители на руското посолство в Скопие и един свещеник от Руската православна църква са били обявени в петък – 15 септември, за нежелани от властите в Северна Македония заради шпионска дейност и те трябва да напуснат страната.

Чак онзи ден ДАНС най-сетне реагира на случая и експулсира не само предстоятеля Змеев, а и още двама служители на руската църква. Храмът бе затворен за посетители от руската православна църква.

Българските власти решиха да изгонят от страната предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан. Това съобщиха за ТАСС от руското посолство в България.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ДАНС, Кирил Петков

Още по темата