Медия без
политическа реклама

Данаил Кирилов е изненадан, че Васил Божков не е в Абу Даби

17 Май 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Укриващият се в ОАЕ Васил Божков и укриващият се в Белград Цветан Василев, може и да дават вид на хора, които се чувстват недосегаеми, но фактът, че се укриват в чужди държави говори за точно обратното. Такова е мнението на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, изказано в ефира на Канал 3.

“Цветан Василев и Васил Божков са в ситуация, в която бягат от правосъдието - каза още Кирилов. - Това не ги кара да се чувстват недостижими, а ги кара да се страхуват, щом са избягали в чужди държави. Изненадвам се, че Божков не е в Абу Даби, защото там очакваме производство. Там е пусната молба и за повече информация за Георги Попов. Имаше искане за допълнителна информация (от властите в ОАЕ)по отношение на Георги Попов, но по отношение на Васил Божков не е правено искане от министерство на правосъдието на ОАЕ”, допълни Кирилов.  

Кирилов отказа да даде подробности относно посочения от Държавния департамент на САЩ като корумпиран съдия Андон Миталов.

"Нямам право да коментирам производството срещу съдия Андон Миталов, аз съм страна в дисциплинарното производство - каза той в отговор на въпрос дали съдията е получил подкуп, за да пусне председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов на посещение в Москва. - Направил съм доказателствени искания и съм подчертал, че те трябва да са в режим на класифицирана информация. Дисциплинарното производство е на фаза събиране на доказателства. Очаквам насрочване на заседания на дисциплинарния състав на ВСС”

Що се отнася до понятието "епидемична обстановка", формулирано тази седмица в българското законодателство, за да замени извънредно положение, Кирилов каза, че е готов да понесе отговорност, тъй като самият той е взел дейно участие в изработването на новия закон.

“Убеден съм, че Конституционният съд ще даде ясни и еднозначни правила в този случай и съм убеден, че ще бъдат изцяло в контекста на нашите правни решения“, каза той.

Още по темата