Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цветанов: Хора като Харизанов ме мотивираха да напусна ГЕРБ

Болно ми е, че Борисов превърна депутатите и министрите си във фон, сподели бившият втори в ГЕРБ

27 Юни 2020
Илияна Кирилова

Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи конкретни имена, които са го мотивирали да вземе решението да напусне партията на премиера. Той даде пример с депутите Тома Биков и Спас Гърневски, както и зам.-председателя на Института за дясна политика и шеф на ТВ Европа Георги Харизанов. "Смятам, че Харизанов е човекът, който е заложен да бъде двигател на ГЕРБ", обясни Цветанов. По негови думи това са хора, които целят единствено да имат политическа реализиция на гърба на честните симпатизанти.

Бившият втори в управляващата партия изрази още съжаление, че хората до Борисов са принизени до фон. Той даде пример с брифинга в партийната централа на ГЕРБ, когато Борисов даде обяснения за записа с неговия глас и снимките от спалнята му, а депутати и членове на кабинета стояха прави зад гърба му. "Тези хора нямаха това излъчване преди 14 години! Нямаха тази енергия, която имаха преди време. Много ми е болно, че тези хора се превърнаха в един фон", коментира Цветанов.

Той категорично отрече да е автор на снимките, на които се вижда, че Борисов спи с пистолет до леглото. "Как смятате, дали имам достъп до спалнята? В спалнята вкъщи влизаме само аз, съпругата ми и децата", аргументира се Цветанов, като изтъкна, че за него "записите и снимките са отвратително нещо, което показва каква е политическата култура". "Днес е много по-трудно да отидеш и да убеждаваш за ГЕРБ. Води се междуличностна битка, но не и политика", посочи Цветанов.

Той забелязал, че в управлението на държавата се наблюдава хаос и непоследователност и даде пример с намерението на ГЕРБ да бъдат създадени държавни бензиностанции, като само преди 2 години законодателят целеше да завиши изискванията за малки и средни бензиностанции, което било в услуга на монополистите на пазара. Цветанов дори защити ветото на президента по отношение на промените в Закона за МВР, с които се дублира дейността на Националната служба за охрана. "Когато бях председател на вътрешната комисия казах, че това няма как да стане", каза той.

Цветанов дори разкритикува правителството, че няма съпричастност към евроатлантическия път. Той попита дали 90% от обема на газа, който ще минава по Турски поток, е резервиран от руската държавна компания "Газпром" и как това ще изпълни европейските директиви за реална диверсификация. Според Цветанов има над 100 неизчистени въпроса и около строителството на АЕЦ "Белене. След него енергийната министърка Теменужка Петкова отрече това да е вярно, че нямало тайни уговорки с "Газпром" и че е "отвратена" от твърденията на Цветанов.

Бившият зам.-шеф на ГЕРБ коментира още плановете си да създаде нов политически проект. "Аз ще направя политически проект изцяло на нова основа, но ще премахна грешките, които допуснах при ГЕРБ. Най-голямата грешка е, че нямах опит, но имах страхотна енергия. Докато някои се занимаваха с други дейности, аз работих и се срещах с хората по места", заяви той. Според Цветанов трябва да се даде шанс на младите хора, завършили образованието си на Запад, и се похвали, че се радва на голяма подкрепа от българите в чужбина. Ще основе партията през септември и ще участва с нея на следващите парламентарни избори.

КОЙ Е ГЕОРГИ ХАРИЗАНОВ

Представян в телевизионни участия като политолог Георги Харизанов е директор на телевизия Европа и зам.-председател на Института за дясна политика. Той е бивш член на борда на директорите в дружеството "Напоителни системи". Харизанов управляваше държавното дружество без изискуемия от закон ценз за висше образование. Когато това стана публично известно, тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов го сравни с Бил Гейтс, защото и Гейтс нямал диплома за висше, а създал "Майкрософт".

През 2013 г. срещу Харизанов и двама негови колеги от ръководството на "Напоителни системи" беше повдигнато обвинение за злоупотреби с продажбата на скрап, а след това съдът не откри доказателства за престъпление. Водил е собствено предаване по Канал 3 и ТВ "Европа".

Наскоро премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова и финансовият министър Владислав Горанов обсъдиха различни теми в партийната централа на ГЕРБ с членове на Института за дясна политика.