Медия без
политическа реклама

ЦИК се готви за машинен вот в 5900 секции

Дали такъв ще се проведе, зависи кога ще приключи проверката на устройствата

01 Ноем. 2023
Процедурата по удостоверяване на машините трябва да завърши достатъчно рано, за да бъдат разпратени по секциите и подготвени за вота, посочи Росица Матева.
Илияна Димитрова
Процедурата по удостоверяване на машините трябва да завърши достатъчно рано, за да бъдат разпратени по секциите и подготвени за вота, посочи Росица Матева.

На втория тур на местните избори, който ще се проведе на 5 ноември, ще се гласува в 7250 секции на втория тур, от които около 5900 се планира да бъдат снабдени с машини. Това съобщи Росица Матева, говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК), на брифинг днес.

Това не означава, че ще се проведе със сигурност машинно гласуване. Все още предстои да бъде завършена процедурата, с която устройствата се удостоверяват дали съответстват на изискванията на Изборния кодекс. Това се извършва от три институции – министерството на електронното управление (МЕУ) и институтите по стандартизация и метрология към БАН.

Миналия петък, буквално в навечерието на първия тур, ЦИК отмени машинния вот с формалното основание, че няма такова валидно удостоверение. Като виновник беше посочено МЕУ, което тогава се намираше под атака едновременно от ДАНС и няколко основни политически сили (ГЕРБ, ДПС, ИТН, „Възраждане“ и БСП). Впоследствие Върховният административен съд потвърди, че това решение на ЦИК е било законосъобразно, но прие, че е възможно машините да се използват във втория тур, ако процедурата по удостоверяването се проведе наново, според закона.

Днес в 16 часа предстои ключова фаза от процедурата – доставчикът на софтуера „Сиела Норма”, под контрола на ЦИК, ще извърши доверено изграждане на изходния код на софтуера. Поканени са представители на регистрираните партии и коалиции за изборите, на които ще се осигури достъп до изходния код и документацията на системата за машинно гласуване. Матева отказа да назове конкретен срок, в който процедурата трябва да приключи. Но посочи, че това трябва да стане достатъчно рано, за да може да бъдат доставени машините в секциите и да бъдат подготвени за вота.

На балотажа ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони. В 4 кметства ще има балотаж с по трима кандидати, тъй като вторият и третият имат еднакъв брой гласове.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата