Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цацаров: КПКОНПИ няма да се промени, ако се назначава от Радев

Ако смятате, че това е разковничето на борбата с корупцията в България, на грешен път сте, обърна се той към критикуващите го социалисти

28 Май 2020ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Сотир Цацаров

Нищо няма да се промени в работата на комисията, ако се назначава от президента Румен Радев. Това обяви Сотир Цацаров – шефът на държавната антикорупционна комисия (КПКОНПИ) пред депутатите тази сутрин. В пленарната зала беше представен и одобрен докладът за дейността на оглавявания от него орган за 2019 г.

Повод за внезапно изразеното мнение от бившия главен прокурор станаха нападки на БСП към работата му. От левицата обявиха, че са се сбъднали прогнозите им, че антикорупционният закон, приет от управляващите през 2018 г., няма да доведе до ефективна борба с корупцията. Преди две години социалистите настояваха в него да се запише, че председателят на КПКОНПИ ще се определя от държавния глава. От ГЕРБ обаче предпочетоха той да се определя от Народното събрание, което е под техен контрол. Така се стигна и до избора на Цацаров от мнозинството в парламента през 2019 г.

На шефа на КПКОНПИ напомнянето за тези събития не се хареса. „Не мислете, че ако комисията бъде назначавана от президента, тук ще чуете по-различен отчет ... Ако смятате, че това е разковничето на борбата с корупцията в България, без грам политика ви казвам, а и вие го знаете много добре, на грешен път сте”, обърна се той към червените депутати.

От БСП всъщност дойдоха единствените критични думи спрямо работата на комисията. Социалистите отбелязаха, че в доклада изобщо не се споменава за големите скандали, привлекли общественото внимание – като „Апартаментгейт”, в който беше замесен и бившият й председател Пламен Георгиев. Изтъкнаха и липсата на акценти в работата на комисията – например спрямо обществените поръчки, за които се подозира, че са особено засегнати от корупционни интереси. Основният аргумент на левицата обаче беше огромното несъответствие между претенциите на КПКОНПИ за отнемане на имущество и реално удовлетворените в съда искове. Комисията претендира за имущество на стойност около 3.1 млрд. лв., но през миналата година положително са приключили искове за едва 8.1 млн. лв. Нещо повече – отнетото имущество се обезценява заради дългите съдебни процеси и не носи сериозни приходи на държавата при продажбата му.

Напомнянето, че е забравен „Апартаментгейт” засегна Цацаров. „Съжалявам, че ще ви го припомня, но в отчетния доклад не присъстват и проверките за закупени недвижими имоти в град София на немалка стойност и от представители на вашата парламентарна група. Затова нека да бъдем обективни”, обърна се той отново към социалистите.

По повод дългите съдебни процеси, бившият главен прокурор напомни, че процедурата изисква преминаването през 3 съдебни инстанции, преди да бъде окончателно отнето имущество. "Ако говорим, че процесите са прекалено дълги, това означава да се вземе от вас решение за ускорена конфискация, в резултат на което ще ни дадете правото да влизаме в домовете на хората и незабавно да им отнемаме имуществото, и да го продаваме, за да не се обезценява. Само че тогава това ще бъде драстично нарушаване на техните права", изтъкна Цацаров. По думите му 127 дела за конфискация били спрени в очакване на тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 2018 г. и тези дела засилвали пасива в отчета на комисията, т.е. размера на имуществото, което не е отнето. В заключение той призова депутатите да се захванат за работа и да изменят действащото законодателство – на първо място остарелия Наказателен кодекс.

ГЕРБ ЗА ОЛИГАРСИТЕ И ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ

Управляващите от ГЕРБ също се подразниха от спомена за идеята на социалистите КПКОНПИ да се даде на "Дондуков" 2. "Ако надникнем в българските арести за тези 2 години, там са най-големите олигарси – с несметни богатства, със замъци, с острови, с яхти. Друг един е в Дубай, друг е в Белград. Крупни олигарси за милиарди, смъкнати от кожата на този народ. Може би това е била целта на колегите – да има някаква възможност тези хора да бъдат под крило, под сянка. Всички до един от тези олигарси са производни на комунистическата номенклатура и Държавна сигурност. Там ги стягаше чепикът колегите. Искаха да спасят тези хора, които при определени случаи са и техни видни спонсори", обяви депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. И призова: "Като говорим за една тераса и за милиарди, смъкнати от този народ, трябва да бъдем малко по-скромни."

Още по темата