Quantcast

Медия без
политическа реклама

Vera Su вече се смята за потънал

Представители на българските власти героично се добраха до кораба - с плуване

11 Окт. 2021Обновена
скрийншот bTV
Двамата водолази успешно се качиха на борда

Българската власт се добра до кораба Vera Su буквално по героичен начин - с плуване. Акцията бе извършена около 17 часа днес в бурно море. Катер с 5-6 души се спусна към заседналия кораб, но вълните не позволиха да доближи. След няколкократни захождания малкият съд спря, а последната отсечка бе превзета от двама водолази. Те престояха около 40 минути на палубата на Vera Su. Влязоха в капитанската кабина, обиколиха и други помещения. На място установиха, че машинното отделение е под вода, с което корабът вече се счита за потънал. Водолазите се качиха обратно на катера отново с плуване. Свирепият вятър затрудняваше всяко действие.

По-рано днес излезе информация, че при добро време инспекция на борда ще направят следователи, застрахователи, представители на "Морска администрация" и на двете чужди компании по спасяване, които са във Варна. Най-вероятно именно те бяха на катера. Но времето не позволи мащабна инспекция, успяха единствено плувците.

На разпространените кадри се вижда, че задната част на кораба обилно се облива от вълните - водата влиза и изтича от съда. По-голямата част от кораба стои над повърхността. Най-вероятно това се дължи както на спецификата на засядането, така и на факта, че брегът е плитък и задната част няма накъде повече да слезе - опряла е морското дъно.

Вечерта след акцията шефът на "Морска администрация" кап. Венцислав Иванов обясни пред медиите, че Vera Su e "заседнал в стабилно състояние, повече не може да потъне". Но заради водата в машинното отделение се счита за потънал. Системите на съда не работят.

Водата е нахлула през затворени, но неуплътнени отвори.

Иванов не бе сигурен дали липсата на уплътнение е нарочна. "Всичко изглежда направено както трябва. Но тепърва ще анализираме", заяви той. Преди два дни властите ни са разглеждали снимков материал, който не показал такива проблеми, но сега ситуацията била доста лоша. Кап. Иванов заяви, че е изненадан от развитието. "Вече не става дума за спасяване, а за действия при потънал кораб", каза той. От думите му стана ясно, че България все още изчаква собственика да обяви намеренията си - изоставя съда или ще предприема стъпки.

Новата ситуация - наводняването - поставя под голям въпрос по-нататъшно разтоварване и изтегляне. Иванов уточни, че е все пак оптимист да се извърши разтоварване на съда, макар да съществува голям риск - ако се отворят един път люковете на товара, обратно няма как да бъдат затворени.

Той уточни, че водолазите

са направили видео и снимки, но нямало как да пренесат поисканите от прокуратурата документи.

Това ще стане нататък, вероятно след влизане от брега при добро време.  

Пак днес излезе и информация от МОСВ, че не е открито специфично замърсяване във водата. Карбамидът не е смесен с опасни вещества.

 

Информацията по сагата по-рано през деня:

Заспиване на вахтения офицер е една от версиите за засядането на Vera Su, заяви днес пред журналисти Ивайло Ангелов от Национална следствена служба. На смяна е бил вторият помощник-капитан, а доказателствата засега навеждат на извода, че той е

заспал за 15-20 минути, пропускайки завой на ляво.

Именно двадесетина минути е времето, за което един съд стига до скалите на Камен бряг, напускайки т.нар. сепарационна зона в морето. Ангелов потвърди съмненията за манипулиране на уреди и на част от документацията, а и за унищожаване на записи от камери. Следствието се мъчи да установи и защо корабът е нямал връзка дълго време с брега.

Както е известно, капитанът на заседналия кораб и единият от помощниците му бяха задържани с постоянна мярка. Това стана веднага след евакуацията на екипажа в средата на миналата седмица. По-рано днес членовете на Българската асоциация на морските капитани (БАМК) защитиха в декларация арестуваните си колеги. БАМК поиска по-лека мярка за тях - домашен арест. "Призоваваме отговорните институции, свързани с разследването на инцидента, да проявят справедливост и да третират моряците от кораба като хора, допуснали грешка при изпълнение на служебните си задължения, а не като престъпници", се казва в становището. И още:

"Капитанът, изпълнявайки своите задължения, изпада в различни критични ситуации

в много от случаите зависещи от външни фактори и действия на брегови структури. С многократното увеличаване на интензивността на работа, придружено с намаляване на екипажите, умората става все по-важен фактор в инцидентите и авариите на море. Вероятно и при инцидента с кораба това е основна предпоставка за случилото се. След засядането, което е стресова ситуация за всички членове на екипажа и най-вече за капитана на кораба, който в продължение на дни се бори за живучестта на кораба, той е задържан при слизане на брега и след повдигнато обвинение е оставен в следствения арест. При настоящото положение без документи, под охрана в хотела и далеч от кораба, той нито може да се укрие, нито може да попречи на разследването на инцидента. Капитанът не е извършил нищо умишлено или застрашаващо живота на хора, но въпреки това се третира като опасен престъпник. Това нанася морални щети и утежнява и без това тежкото му психическо състояние, а от друга страна влошава имиджа на морските професии".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?