Quantcast

Медия без
политическа реклама

Български автобуси са блокирани на сръбско-унгарската граница

09 Яну. 2022Обновена
скрийншот: Нова тв

Наши сънародници са блокирани вече почти денонощие на сръбско-унгарската граница, където се образува голяма опашка от автобуси, съобщи Нова ТВ. Българите, пътуващи към Германия, се оплакват, че повече от 18 часа чакат да минат пункта. По думи на очевидците в един от автобусите има и малки деца. Забавянето важи само за пътническите автобуси, защото леките автомобили и тирове минават безпроблемно. 

От МВнР потвърдиха пред БНР, че няколко автобуса с български граждани чакат от часове за влизане от Сърбия в Унгария. Причината за забавянето е, че унгарските гранични и митнически власти извършват обстоен преглед на абсолютно всички влизащи на нейна територия, която отнема до 4 часа на автобус.  Образувалата се колона на ГКПП „Хоргош-Рьоске“ е предизвикана от интензивния трафик към страните от Западна Европа след края на новогодишните празници.

Външният ни министър Теодора Генчовска следи случая. По нейно разпореждане към границата пътуват посланикът в Унгария Христо Полендаков и консулът Райно Радонов, които носят за чакащите стоки от първа необходимост. По информация на Външно министерство част от българските граждани вече са преминали в Унгария, но на границата са се натрупали общо 5 или 6 автобуса с наши сънародници.

В последните 48 часа това е втората пасажерска драма с наши сънародници, пътуващи до чужбина. Пътници на "Уиз Еър" от Франкфурт, сред които 12 бебета, прекараха близо денонощие на летището и в самолета, без да могат да се приберат в родината и без да получат хотелско настаняване или храна от авиокомпанията. Те кацнаха малко след полунощ днес.

Минути след полунощ на летище "София" се приземи полет W64318 от Франкфурт/Хан, с който се прибраха 150-те българи, блокирани повече почти денонощие на германското летище.

 

Още по темата