Quantcast
Български автобуси са блокирани на сръбско-унгарската граница | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Български автобуси са блокирани на сръбско-унгарската граница

Обновена
4 337
 скрийншот: Нова тв

Наши сънародници са блокирани вече почти денонощие на сръбско-унгарската граница, където се образува голяма опашка от автобуси, съобщи Нова ТВ. Българите, пътуващи към Германия, се оплакват, че повече от 18 часа чакат да минат пункта. По думи на очевидците в един от автобусите има и малки деца. Забавянето важи само за пътническите автобуси, защото леките автомобили и тирове минават безпроблемно. 

От МВнР потвърдиха пред БНР, че няколко автобуса с български граждани чакат от часове за влизане от Сърбия в Унгария. Причината за забавянето е, че унгарските гранични и митнически власти извършват обстоен преглед на абсолютно всички влизащи на нейна територия, която отнема до 4 часа на автобус.  Образувалата се колона на ГКПП „Хоргош-Рьоске“ е предизвикана от интензивния трафик към страните от Западна Европа след края на новогодишните празници.

Външният ни министър Теодора Генчовска следи случая. По нейно разпореждане към границата пътуват посланикът в Унгария Христо Полендаков и консулът Райно Радонов, които носят за чакащите стоки от първа необходимост. По информация на Външно министерство част от българските граждани вече са преминали в Унгария, но на границата са се натрупали общо 5 или 6 автобуса с наши сънародници.

В последните 48 часа това е втората пасажерска драма с наши сънародници, пътуващи до чужбина. Пътници на "Уиз Еър" от Франкфурт, сред които 12 бебета, прекараха близо денонощие на летището и в самолета, без да могат да се приберат в родината и без да получат хотелско настаняване или храна от авиокомпанията. Те кацнаха малко след полунощ днес.

 

Още

Гръцки търговци се оплакаха от нелегален внос на наши стоки

21.05.2022

4186
30 български и украински семейства се „прегърнаха“

18.05.2022

520
Автобус с украинци се запали на магистрала "Черно море"

14.05.2022

1021