Медия без
политическа реклама

България спешно изпраща 50 военни за странна операция на НАТО в Косово

Решението на правителството е взето извънредно днес и с мотиви, че ще се помага за евакуация на афганистанци

27 Авг. 2021

Българското правителство изненадващо обяви, че изпраща 50 български военни в Косово за странна операция на НАТО, за която изрично е натъртено, че е небойна и е свързана с Афганистан.

От съобщение на Министерство на отбраната стана ясно и че това е станало много спешно, след като се е наложило днес българското правителство да приема извънредно решение. "Министерският съвет на Република България прие днес, 27 август, решение за разрешаване на участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в небойна операция на НАТО на територията на Република Косово по подпомагане на евакуацията на определени афганистански граждани", пише в съобщението. В него се посочва, че "с това решение Въоръжените сили на Република България ще допринесат към небойната операция на НАТО с до 50 военнослужещи". 
Натъртено е, че българският принос "със сили и средства е в подкрепа на съвместните усилия на Алианса за справяне с бежанската и хуманитарна криза, възникнала в резултат на събитията в Афганистан".

От съобщението изобщо не става ясно какв налага операция и то на НАТО, както и какво налага участието на български военни след като в близост е натовска Албания.

Още по темата