Медия без
политическа реклама

България придърпва Гърция за обща позиция към РС Македония

Радев предложи на Мицотакис да включат договорите със Скопие в преговорната рамка на ЕС

20 Дек. 2021
БГНЕС
Румен Радев прие Кириакос Мицотакис в президентството в София

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и РС Македония и Преспанското споразумение между Гърция и РСМ да бъдат включени в преговорната рамка на югозападната ни съседка за членство в ЕС, призова президентът Румен Радев на среща днес в София с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, предаде БГНЕС. Обща бе позицията, че европейската интеграция на Република Северна Македония е в интерес на целия регион, но процесът следва да бъде обвързан със спазване на европейските ценности и поетите ангажименти в двустранните споразумения.

Преди това гръцкият премиер бе при българския си колега Кирил Петков, когото агитира да даде зелена светлина на Скопие за  преговори с ЕС. Гръцката позиция е, че в период на увеличаващи се предизвикателства един справедлив път на Западните Балкани към ЕС е в полза на всички. "Нашата страна винаги е била лост за напредък в целия регион. Преди всичко добросъседството е най-важно. Очакваме бързото свикване на междуправителствените срещи с РС Македония и Албания. Разчитаме на вашата подкрепа за тази обща цел", каза той.

НЕ, НИЕ НЕ ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРИЯ

На 30 септември Кириакос Мицотакис заяви пред кореспондент на американския вестник "Ню Йорк таймс", че Гърция не подкрепя България в блокирането на европейската перспектива на Република Северна Македония. „Не. Ние не подкрепяме България. Считаме това за ненужно усложнение“, отговори Мицотакис на въпрос дали Гърция е на страната на България в налагането на вето за начало на преговори на ЕС със Северна Македония.

Още по темата