Медия без
политическа реклама

България предлага на НАТО създаване на дивизионен щаб

Идеята е инфраструктурата да бъде в Кабиле и в Безмер, където пък да има и авиационен компонент

14 Юли 2023
В базата в Безмер сега са разположени модернизираните щурмоваци Су-25
МО
В базата в Безмер сега са разположени модернизираните щурмоваци Су-25

България предлага на НАТО създаването на многонационален дивизионен щаб, който да бъде разположен в района на Кабиле и Безмер. Това се разбра от участие на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по БНТ, който беше част от българската делегация на срещата на ърха на Алианса във Вилнюс. Това на практика ще означава, че при заплаха или заплаха срещу България, то ще се развърне не само многонационалната бойна група на Алианса, за която вече е решено, че става бригада, но и цяла дивизия, включваща поне три бригади.

Идеята е да се създаде такъв щаб по подобие на съществуващия вече подобен в Румъния, който упралява дивизията "Югоизток". След създаването на такъв многонационален дивизионен щаб и в България, то той ще ръководи две български бригади плюс многонационалната бойна група, както и при необходимост и още сили и средства. По думите на Ефтимов това са бригади, които съставляват една дивизия. Предложението е щаба да се ръководи от български офицер.

НАТО предвижда за България формиране на мощна бригада от много добре обучени части на няколко държави и по думите на премиера Николай Денков така да увеличи 4 пъти войниците на Алианса.

"Ще има толкова военнослужещи, колкото са достатъчни да се даде бърз и адекватен отговор. В момента основата на сухопътния компонент в България са двете български бригади, многонационалната бойна група. Ще бъдем готови да приемем още сили натовски - съюзни сили и средства. И този многонационален дивизионен щаб да може да поеме командването на тези сили и средства", допълни Ефтимов.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин вече е в България, предава БНТ. Той кацна във военновъздушната база на българската армия в Безмер.

За целта обаче, страната ни трябва да подготви необходимата инфраструктура. "Ще бъде усъвършенстван войсковият район в Кабиле и Ямболско, там предвиждаме да бъде изградена съответната инфраструктура. Авиобаза Безмер, за да може да бъде разположен авиационен компонент. За да може да се направи композицията, системата за командване и контрол. Нашият принос е създаването на многонационален дивизионен щаб на българска територия.", обяви началника на отбраната. 

Ефтимов отказа да уточни от кои съюзни държави биха могли да дойдат още сили и средства, както и точен брой. "Не можем да говорим за финална бройка. Винаги е в динамика, в зависимост от наличните сили и средства, в зависимост от сценария на бойните действия", каза той.

Ефтимов информира, че многонационалната бойна група, която е с рамкова държава Италия, преди две седмици на учение е демонстрирала, че може да се разгърне до бригада. Италианските военни са изградили за целта бригаден щаб, виртуален. За да се осъществи на практика всичко обаче, то ще трябва да се изгради инфраструктура, транзитни пътища. Информирали сме държавното ръководство какво точно трябва да се направи, каза Ефтимов. По негови думи много от изгражданото ще бъде финансирано и от фондовете на НАТО.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата