Quantcast

Медия без
политическа реклама

България изгони косовски специалист от американските военни бази

Косовският гражданин е работил за фирма, която има договор с Пентагона

БГНЕС
Дружеството, за което е работил косовският гражданин, е регистрирано в полигона "Ново село".

Агенция "Миграция" при ОДМВР-Сливен е дала 7-дневен срок на чуждестранен специалист, гражданин на Косово, да напусне България. Той е пребивавал у нас по силата на международен договор, за да предоставя услуги и стоки на армията и въздушните сили в американски бази извън пределите на САЩ, става ясно от решение на Върховния административен съд от 26 октомври.

Косовският гражданин Р. Аслани е обжалвал заповедта, с която е изгонен от българската държава. Това се е случило, след като вътрешното министерство констатира, че той не отговаря на условията за предоставяне на право за продължително пребиваване като "чуждестранен специалист", защото не се явява служител на чуждестранно дружество.

В решението на съда пише, че военният специалист има действащ трудов договор с търговско дружество "Ен Ти Пи Косова" ЕООД, което е българско юридическо лице. То от своя страна има договор за концесия с агенция към Министерството на отбраната на САЩ. Справка в Търговския регистър показа, че въпросната фирма e еднолична собственост на друг косовски гражданин и е регистрирана през 2015 г. в сливенското село Мокрен, база "Ново село".

Върховният административен съд приема, че чужденецът Р. Аслани трябва да е служител на юридическо лице извън България, за да попада в хипотезата на Закона за чужденците за "специалист, пребиваващи у нас по силата на международен договор". По същия начин се е произнесъл и първоинстанционният Административен съд в Сливен.

Още по темата