Quantcast

Медия без
политическа реклама

България е с 5 медала от олимпиадата по математика в Осло

Отборът е на 16 място от 104 участвали държави, а на първите три места са Китай, Южна Корея и САЩ

15 Юли 2022

Най-добрите български състезатели по математика спечелиха 5 медала и почетна грамота от най-престижното състезание за годинатя – Международната олимпиада по математика. Българите премериха знания с 589 състезатели от 104 държави и завоюваха 1 златен, 3 сребърни (като едното сре е само на точка от златните отличия), 1 бронзов медал (на точка от сребърните) почетна грамота (която е на точка от бронза). След две години онлайн, този път надпреварата се проведе на живо в Осло, Норвегия от 10 до 15 юли. Решаваха се по 3 задачи, оценени с по 7 точки, за 4 часа и половина.

Златото спечели Борислав Кирилов (12 клас, ПЧМГ). Сребърните отличия са Марин Христов (10 клас, СМГ) останал на точка от златото, Мартин Копчев (12 клас ПМГ Габрово) и Иван Тагарев (11 клас, СМГ).

Бронзът на една точка от среброто е за силистренския ученик от 11 клас в ПМГ - Божидар Димитров , а почетна грамота само на точка от бронза е за Никола Цачев (11 клас, ПЧМГ). Ръководители на българския отбор са доц. Станислав Харизанов (И / ИМИ-БАН) и гл. ас. Стоян Тодоров Боев (НБУ). Наблюдател от българска страна е проф. Емил Колев (ИМИ-БАН).

България е на 16-то място в отборното класиране със 177 точки. Това е най-доброто класиране на български отбор от 15 години насам. Победител е Китай с максималните 252 точки, следван от Южна Корея (208 точки) и САЩ (207 точки).

Още по темата