Quantcast

Медия без
политическа реклама

БСП има 24 часа да реши подкрепя ли кабинет на ИТН

Възможно е Бойко Рашков, Янаки Стоилов, Кирил Петков и Велислав Минеков да останат министри

24 Юли 2021Обновена
БГНЕС
Тошко Йорданов и Корнелия Нинова демонстрираха диалогичност един към друг.

Националният съвет на БСП ще решава утре дали би подкрепил правителство на ИТН. Ако отговорът е положителен, диалогът с формацията на Слави Трифонов ще продължи чрез експертни групи. Към момента общите неща между БСП и ИТН са повече от различията. Всичко това съобщи Корнелия Нинова пред журналисти днес, след като приключи първата среща между ръководствата на двете партии (без самия Трифонов, той не участва в совалките).

"Не сме говорили за имена и постове. Нито ние поставихме въпроса, нито те", каза Нинова. Щекотливи теми като Северна Македония и Истанбулската конвенция също не били разисквани. Сходство било очертано за съдебната реформа. "Настояваме за нов закон за КОНПИ, гледаме на тази реформа като нещо много сериозно", заяви лидерът на БСП. Съгласие се постигнало още около спирането на лобисткото законодателство, а и писането на закони на крак. Различия има за ББР (БСП е против продажба на банката), както и около Здравната каса (социалистите са против демонополизация). Двете партии се разминават и относно момента за преизчисляване на пенсиите. В крайна сметка се разбра, че БСП и ИТН са говорили общо по някои от темите. Но Нинова отбеляза, че ако накрая преговорите дадат резултат, ще трябва приоритетите да се впишат в обща рамка.

"Имаме много общи неща с партиите, но и различни акценти. По тях ще работим с работните групи в парламента. С тази бройка депутати ще трябва да има консенсус и преговори. БСП е по-социална партия, а ние сме по-практична. Но основната ни обща цел е да се махне управлението на ГЕРБ. Целта ни е да се намерят общи неща с партиите, а не линии, които да ни разделят" каза пък Тошко Йорданов от ИТН след срещата.

Часове по-рано Нинова бе съобщила някои конкретики, които БСП ще иска от ИТН  - приемане на Плана за възстановяване и устойчивост, актуализация на бюджет 2021 и подготовка на бюджета за догодина, подготовка за евентуална нова вълна на COVID-19. Като дългосрочни приоритети Нинова посочи реформата в здравеопазването, икономиката и съдебната система. Според нея е "лицемерна възможността партиите на промяната" да съставят кабинет с подкрепата на ДПС,

 

"Изправи се. БГ. Ние идваме!" иска кабинет без влияние на ДПС

Преди обед ИТН се срещна и с "Изправи се. БГ. Ние идваме!". "Сигурна съм, че ще има ново правителство - почтено и честно, без влияние на олигархични кръгове, на ДПС и ГЕРБ", заяви Мая Манолова след като разговора приключи.  Срещата между двете формации продължи около час, а Манолова потвърди пред репортерите искането на коалицията - "без влияние на ДПС върху следващо управление". "Върху това ще бдим зорко", закани се тя и посочи, че "най-важното е следващият кабинет да получи на първо място подкрепа на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Председателят на парламентарната група на  ИТН Тошко Йорданов се появи съвсем кратко пред репортерите в кулоарите на НС, за да каже, че "в крайна сметка в зала ще се види дали това правителство ще бъде подкрепено, всичко останало са спекулации".

"Ние сме срещу дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Това е очакването и на хората", каза Манолова в началото на разговорите по време на откритата за медиите част от тях. "Малко е шашаво да правим среща хора, които сме били заедно по площадите. Ясно е, че искаме едно и също. Не очаквам да има изненади за основните цели, защото за това бяхме на улицата, за това сме и тук. Предполагам и вие. Иначе щяхме да си живеем животите", заяви от своя страна Тошко Йорданов на старта на разговорите. Той отново подчерта, че никой не очаква нито ГЕРБ, нито ДПС да са в кабинета. "От там се тръгва и след това се водят диалози", допълни Йорданов, въпреки че утре ще имат разговори и с ДПС.

"Няма страшно да няма плътна подкрепа. Ще бъде здравословно ДПС не просто да стои далеч от правителството, но и от всички властови позиции", допълни Мая Манолова.

Колегата й адв. Николай Хаджигенов коментира, че пресечни точки в разговорите са били намерени по отношение на смяната на главния прокурор Иван Гешев, на състава на Висшия съдебен съвет, но и на постове в МВР.  Хаджигенов заяви, че "без да се изчисти клоаката МВР няма как да стане правосъдна реформа", но не назова конкретни имена. "Тръгва се отгоре надолу, рибата винаги се вмирисва откъм главата", каза депутатът.

Манолова пък настоя още в първия момент следващият кабинет да се заеме с проблемите на всяко домакинство. "Очакват приоритетите, които и ние сме набелязали. Те са - повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, можем да го направим от първия момент, подкрепа за бизнеса. Също и съдебната реформа, зад това стоите и вие. Това показа и вчерашният дебат", каза Манолова, визирайки срещата между ИТН и ДБ.

"Хората вече не могат да търпят корупция", посочи Манолова, като благодари и за подкрепата на сформираната комисия в НС по ревизия на управлението на ГЕРБ.

---------

"Разглеждаме вариант Бойко Рашков, Янаки Стоилов, Кирил Петков и Велислав Минеков да останат министри", заяви в предаването “Офанзива” по NOVANEWS депутатът от "Изправи се бг! Ние идваме!" Димитър Делчев.

---------

След края на срещата тя каза пред репортерите, че не е било коментирано нито персонален състав на проектокабинет, нито "желаем властови позиции".

"Трябва да бъдат направени и реформите в здравеопазването - да бъдат отменени лимитите, да бъдат преразгледани клиничните пътеки, а болниците да не бъдат търговски дружества, допълни Манолова. "Чакам да видя БСП как ще обяснят на избирателите си, че няма да подкрепят Програма с увеличение на пенсиите, социални реформи, съдебна реформа, и много други техни приоритети - няма как да го обяснят на своите избиратели".

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?