Медия без
политическа реклама

БСП и ИТН открито атакуваха кабинета за плана за възстановяване

България няма да може да договори над 3 млрд. лв. наличен ресурс за тази година

11 Март 2022ТАНЯ ПЕТРОВА
Асен Василев

Управляващата коалиция не е единна и е видимо изнервена от липсата на публичност на промените, които правителството прави в Националния план за възстановяване и устойчивост. От „Има такъв народ“ открито атакуваха вицепремиера Асен Василев на изслушване в НС защо документът продължава да е апокрифен и не се публикува, а от БСП втори пореден ден са принудени да изискват една или друга информация по финансовата рамка за разпределение на милиардите. Пред депутатите Василев призна, че България няма да може да договори 70% от ресурса тази година – каквито са максималните възможности, и ще може да договори 5-6 милирада вместо 9 млрд. лв.

„Похвални са усилията, които правите за отразяване на получените бележки от ЕК по плана, но е редно да го видим черно на бяло. Хубаво е да си съставяш мнение по разкази, но е друго да го направиш, след като си се запознал с документа. Защо толкова ревностно се пази този документ – ако трябва, нека се ползва секретното деволовство на НС“, коментира зам.-председателят на групата на ИТН Виктория Василева. Нова серия от въпроси по финансовата рамка постави и Драгомир Стойнев от БСП. Стойнев поиска да получи точна информация за размера на грантовете и дела на предложеното финансиране през финансови инструменти. „България има право да поиска наред с безвъзмездните средства по Механизма за възстановяване и устойчивост да ползва и заемно финансиране. Ние не го правим, защото считаме, че това не е добре за нас като държава, а в същото време искаме от фирмите да приемат по-висок дял на финансови инструменти при структурирането на проектите“, коментира Стойнев. От ДПС също упрекнаха управляващите, че няма прозрачност около случващото се и кабинетът само е имититрал публичен дебат. 

Василев парира упреците за липсата на публичност с абсурдния аргумент, че старите проекти в плана са видими. „Ще проверя дали новите вече не са станали публични също“, обеща той. Според Василев е хубаво да има повече финансови инструменти за бизнеса, защото така парите ще стигнат до повече фирми в момент, в който ерата на ниските лихви по заемите започва да приклюва. Василев най-спокойно обясни, че има готовност за договаряне на много от проектите на плана, но в същото време България няма да успее да договори възможния максимален ресурс по плана за тази година – 9 млрд. лв. „Очакваме да договорим 5-6 млрд. лв.“, коментира Василев.

Забавянето на плана бе сериозно разкритикувано от ДПС, които обявиха за изцяло погрешна позицията на кабинета „по-добре е да предадем добър план, отколкото само план“. „Това може и да е вярно в други случаи, но не и сега. Имаме няколко кризи, има тежка инфлация. В случая беше по-важно да имаме план, отколкото добър план. Защото този план е и антиинфлационен инструмент“, коментира Йордан Цонев. Цонев в прав текст упрекна правителството, че е спряло плана само заради частни интереси около проекта за изграждане на батерийни мощности край Стара Загора. „Току що с лека ръка отписахте 3 млрд. лв. за икономиката за тази година, а аз се опасявам, че отписаните пари ще са повече“, коментира Томислав Дончев от ГЕРБ.

БАТЕРИИ

Най-тежки критики бяха отправени към проекта за 1,5 млрд. лв. за изграждане на батериен парк край Стара Загора, който да балансира системата и да поема излишъци и пикови натоварвания. Делян Добрев от ГЕРБ обяви, че тази инвестиция никога няма да се изплати и попита в прав текст допускани ли са частни фирми да участват в разработването на плана, като дават идеи. Добрев спомена инвестиционния фонд PostScriptum. Отговор не бе даден. Критики към проекта отправи с половин уста и Драгомир Стойнев от БСП, който се усъмни, че дейностите ще могат да се реализират в срока до 2026 г. и предложи да се обсъди възможността за купуване на батерии от чужбина. „Европа върви към водорода, трябваше да се заложат повече проекти в тази посока“, коментира Стойнев.

Още по темата:

Мегапроектът за батерии за ток  - хранилища, които да позволяват съхранение на енергия при излишъци и покриване на пикове, предизвиква все повече въпроси. Проектът за 1,5 млрд. лв.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?