Медия без
политическа реклама

Бранителите на лева от "Възраждане" събират дарения в евро

Набирателната кампания на Костадинов използва американска интернет платформа

21 Февр. 2023
Кампанията на Костадинов за предстоящите парламентарни избори е насочена срещу членството на България в еврозоната.
Възраждане
Кампанията на Костадинов за предстоящите парламентарни избори е насочена срещу членството на България в еврозоната.

Ръководителите на партия "Възраждане" шумно се кълнат във вярност и любов към българския лев и агитират за референдум срещу единната европейска валута, но събират дарения в евро, използвайки американска интернет платформа. Това разкри изданието Euractiv.bg

Във видео в YouTube, озаглавено "Не на еврото!", лидерът на партията Костадин Костадинов призовава гражданите да положат подписа си за провеждане на референдум за запазване на българския лев. Под същото видео Костадинов приканва почитателите си да подкрепят партията чрез дарение в платформата Patreon. "Срещу 5, 10 или 25 евро на месец симпатизантите могат да станат спонсори на "Възраждане", като се сдобият с членство ниво "сребро", "злато" или "платина". Patreon работи с 12 различни валути, но левът не е сред тях", разказва статията на Euractiv. 

Изборът на "Възраждане" е странен - в интернет има и други платформи за набиране на средства, които за разлика от американската дават възможност да се дарява не в западни валути, а в български левове.

Партията, която се самоопределя като патриотична, ползва американска платформа за набиране на евро "за произвеждането на видеоматериали, подпомагащи различни каузи и организации в полза на България" (това обяснява Костадинов във въпросното видео в YouTube). А основната кауза, на която "Възраждане" гради и цялата си кампания за предстоящите парламентарни избори, е заклеймяване на еврото и на членството на България в еврозоната.

 

Още парадокси

В поведението на активистите на "Възраждане" има и други "валутни" парадокси. Миналата година разследване на BIRD разкри, че част от депутатите на тази партия предпочитат да държат спестяванията си и да взимат кредити не в левове, долари или рубли примерно, а именно в евро.

В разгара на пандемията Ковид-19 "Възраждане" също бяха уличени в шизофренно поведение. Курсът на партията бе яростно отричане на ваксините, а част от депутатите ѝ се оказаха имунизирани срещу коронавируса.

Половината депутати от парламентарната група на “Възраждане” се канят да протестират срещу зелените сертификати, въпреки че притежават такива, показва разследване на bTV.

 

Ключови думи:

Костадин Костадинов

Още по темата