facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Божков намекна с комикс, че е плащал 20% такса спокойствие

В история с картинки бизнесменът разказа, че договарял с управляващите комисионните от хазарта
Обновена
17 812
 Васил Божков

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков намекна, че е плащал 20% от печалбата от "Национална лотария" под формата на подкуп, за да може тя да се облага по различен начин. Той публикува няколко илюстрации с разказ към тях, в който не се споменават имена.

"Имало едно време държава, която се управлявала от 240-те разбойници. Те били разделени на различни shaiki, а най-голямата избирала Главатаря. Там живеел и Али-Баба. През 2013 г. той открил нова пещера – „Национална лотария“. Пещерата била малка и затова разбойниците не я забелязали и не я обложили със специален данък. Една година Али Баба плащал "10% данък, като всички останали", започва историята. На картинката са нарисувани премиерът Бойко Борисов, а депутатът Делян Пеевски е изобразен като паяк-прасе. Али Баба е самият Васил Божков, нагласен с чалма и тениска с череп.

"Пещерата се развила и напълнила с богатства. Разбойниците я забелязали. През 2014 г. разбойник от Опозиционната shaika внесъл закон, за да обложи Пещерата с 15% данък върху оборота. Това значело Пещерата да се затвори. Вдигнал се медиен шум", продължава разказът. Сюжетът подсеща за 2013 г., когато Георги Кадиев, тогава депутат от левицата, предлага организаторите на игри със залагания да плащат 15% такса върху всички приходи, а за онлайн залаганията таксата да е 20% върху разликата между постъпления и изплатени печалби.

На третата картинка е нарисувана среща между Васил Божков, премира Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов:

"Тогава Главатарят извикал Али Баба и му казал:
-  Аз ще оправя нещата, но после ще помагаш.“
-  Какво разбираш под това?“
-  Ще разбереш после.
- Сега отиди при Разбойничката, която прави Данъчните закони, за да ти обясни"

Божков разказва, че заедно с приятел отишъл на среща с шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова:

"Разбойничката казала:
- Ще отменим този закон изцяло, а после ще гласуваме същия, като ще променим само една точка. Вместо „само покер игри и турнири“, ще напишем, че „всички хазартни игри плащат 20% такса върху комисионните, които събират“.
-  Защо направо не отмените предложението за 15% върху оборота?“
-  Не може. Другите разбойници не трябва да разбират."

Новият закон станал факт след гласуване в парламента, продължава историята:

"Веднага след това Главатарят се обадил на Али Баба и казал:
-  Отивай при Заместник-главатаря по Финансите, който ще ти каже какво да правиш.
Заместник-главатарят по Финансите казал:
-  Ние ти помогнахме. Ще работиш по този закон и ще ни даваш 20% от печалбата си, иначе ще отменим закона.
Не приел никакви възражения и Али Баба се съгласил да плаща на shaikata".

 

Комиксът на Божков съвпада със събития от реалността, за които медиите отдавна пишат.

 

За какви законови промени говори Васил Божков

 

Декември 2013 г. е ключов за разцвета на частните лотарии на бизнесмена, който днес е обвиняем и се брани, като разкрива как е корумпирал политици. На власт е кабинетът „Орешарски“. Точно преди Коледа парламентът нищи поредни промени в Закона за хазарта. Основен автор на поправките е Йордан Цонев, депутат от ДПС и председател на бюджетната комисия в НС. Той обяснява, че иска да наложи ред и яснота в облагането на онлайн залаганията. Покрай дисциплинирането на виртуалния хазарт лансира и „единна“ ставка за традиционните игри на късмета. Формулата „Цонев“ е всички организатори на игри да плащат 20% такса върху разликата между събраните приходи и изплатените печалби. 

Цонев не успява да прокара своя текст. Георги Кадиев, тогава депутат от левицата, успява да убеди повечето депутати, че организаторите на игри със залагания трябва да плащат 15% такса върху всички приходи, а онлайн хазартът да се облага с 20% върху разликата между постъпления и изплатени печалби. 

През онзи декември 2013 г. обаче - случайно или не, депутатите пропускат да впишат изгряващите моментни лотарии до тотото, лотото и бингото. Благодарение на това недоглеждане прословутите „талончета“ за търкане попадат в данъчна ваканция – 2014 г. се оказва нулева и моментните лотарии не плащат нито лев такса.

За "пропуска" се сеща не друг, а Георги Кадиев На 29 октомври 2014 г. депутатът внася законова добавка, с която предлага 15-процентната такса върху постъпленията да се прилага и за приходите от лотарии, тото и бинго. Кадиев внася и уточнение, че с 20% върху събраните таксите и комисиони за участие се облагат само игрите на покер. На 19 ноември проектът му е отхвърлен. Само седмица по-късно Менда Стоянова внася същия закон, но с "лека" модификация, в която вече не се посочва точно за кои игри се прилага 20-процентното облагане върху такси и комисиони за участие. Така в следващите години лотариите на Божков прилагат този вид облагане, което спестява на фирмите му стотици милиони плащания към бюджета. Поправката на Менда Стоянова е приета на 5 декември 2014 г. 

Преди месец Васил Божков зададе два риторични въпроса: "Може ли лидерът на една политическа сила да не знае, когато неговата политическа сила приема или отхвърля един закон? Може ли финансовият министър да не знае кога се приема и отхвърля данъчен закон?"

Самият Георги Кадиев днес също се разпозна в комикса и припомни хронологията на събитията.

По времето на кабинета „Орешарски“ начело на Държавната комисия по хазарта е назначен Огнемир Митев. Той остава неин председател до началото на 2018 г., когато финансовият министър Владислав Горанов го освобождава - "по взаимно съгласие“. Митев днес е обвиняем - в неговия мандат се е наложила практиката частните лотарии на Божков да прилагат режима, предвиден за покер турнири. За схемата се разбра от сигнала, подаден от доскорошните бизнес партньори на Васил Божков – Найденови синове и баща. 

След като прокуратурата погна Божков, Агенцията за държавна финансова инспекция установи, че игрите "Национална лотария“ са си спестили такси за 559 млн. лева за последните 5 години. Всички шефове на ДКХ в последните пет години (без Мария Филипова, която сега е зам.-шеф в Комисията за финансов надзор), са обвиняеми. Тактиката на управляващите е да прехвърлят цялата отговорност и вина за "случая Божков" на комисията по хазарта. А обвиняемият хазартен бос се опитва да докаже, че е протежиран от най-високо. 

83

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата готви багери за част от вилата на Божков

07.07.2020

5083 17
Прокурори: Божков е регистрирал 212 ценности, а вече иззехме 4381

06.07.2020

1938 23
Божков се закани на Борисов и Горанов с тайнствен ключов свидетел

05.07.2020

Обновена

17182 40

Коментари

Страници

mull

И да черпиш Божков!

Щото за другите бил 30% и нагоре!

никой

Приходи 300млн, печалба 100млн, при 15% данък в/у приходите 45 млн, при 20% данък в/у печалбата+ 20% подкуп 40 млн? Къде е смисъла?

Nick F

Ами явно си си надвил над масрафа щом за теб 5 млн повече (по твоите сметки) нямат смисъл.

Тренд Петков

къде е смисъла? ех,майко Българио и простите и чеда....А бе не се ли сещаш сам, че смисъла е главно във факта,че шайката, а на Гешевcки език, организираната престъпна група, му ДАВА да осъществява този бизнес....плаща си, но и той печели. Нищо не си разбрал от комикса...Там си пише " При закона на Опозиционния разбойник пещерата трябва да затвори" Демек неизгодно...И вместо данъците да отидат за бюджета, закона го нагаждат така ,че да не отиват...и това си има цена. Но пък тази цена навсякъде по света се нарича подкуп. Защото Божков няма властта насила да ги накара да променят закона...Шайката го прави съзнателно и нарочно. Е, стана ли ти накрая ясно, горкото...?

Калпазанче

Има и ПКО или на куче касичка документ не му требе! Така не асансьр в хола и лодка за разходка, но и ловко ще живееш при кръсника за без пари.

Власт като турлю -гювеч!

TRENDA

Нормално е Горанов да си вземе отпуск и в МФ да се направи ревизия за неговото министерстване .Каквито и врътки да се правят , не всички първични документи могат да се нагласят - писма ,протоколи ,мейли и т.д.

 

............Божков разказва, че заедно с приятел отишъл на среща ............ -  човекот подава нишан🐾 кой разбрал ,разбрал

скайспирит

Този приятел СЕГА е насаден на пачи яйца, ако е в България. Бързо, бързо да заминава за чужбина, че ще го застигне съдбата на Мишо Бирата. 

PlaNed
снимка на PlaNed

Мамини сладки разбойничета! 

Много обичам истински приказки, а тази, вероятно по повод 1 юни, има и хубави картинки!

 

Begemot
снимка на Begemot

Най вероятно е така, или along those lines,  което не прави Божков по симпатичен от Борисов. Хвани единия, па удари другия. Но ние сме за..., ние, че търпим.

'FranceskRivalta'8

Но ние сме за..., ние, че търпим.

И едната мутра, и другата мутра ни грабят, но (почти) всичкият Мат'риял на Онуй ходи с овлажнени бикини.

https://svobodnoslovo.eu/wp-content/uploads/2020/05/boiko-2-e1590925476608.jpg

 

Begemot
снимка на Begemot

А ЕС отгоре, през гъстия дим, гледаше на всичко - тих, невъзмутим.

Василиса Прекрасна

20% давал, а останалите 80% къде са, щото чуваме, че сега го издържал некакъв приятел, който му уредил и визата за Дубай

https://www.newsbg.eu/grackiyat-miliarder-savidis-dal-vizat/

Калпазанче

В ритоните, Телефонната палата и кутията за пури....😎

3biri

И на Герена.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Абе, череп дубайски - не можа ли да кажеш, че комикси трябват.

На, виж сега с кви тънки крачета са те изтипосали. И "чалмата" на нищо не прилича.

А фон? Как да се разбере, че пещерата е пълна със съкровища?

25% и с детето ще ти нарисуваме комикс-вълшебство. Само да си попълниш репликите.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Не мога да разбера защо непрекъснато коментирате Божков. Черепа е играч, хитрец, бизнесмен. Всеки на негово място ще иска да плаща по-малко такси и да има политически чадър. В случая мнго по-важна е шайката, която е конструирала всичко това, за да се обогатява лично. Фирмата на Черепа не е внесла правилните такси и трябва да бъде глобена. А шайката е извършил престъпление и е за затвора.

Evasion

Всеки на негово място ще иска да плаща по-малко такси и да има политически чадър. В случая мнго по-важна е шайката, която е конструирала всичко това, за да се обогатява лично.

Точно обратното е. 

Evasion

Един път дадеш ли рушвет...

YMCA

Следва продължение... 

Някои няма да спят тези дни. 

Копия от преводи, записани разговори, видео...

Еееех, мъкъ, мъкааа.. 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Точно обратното е. 

 

Кое обратното? Че всеки ще иска да плащ повече такси и да няма политически чадър, или че Черепа е виновен, защото е давл рушвети, когато са му искали? Всеки от нас ги дава ежедневно. На всякакви чиновници, канцеларски плъхове и длъжностни лица. Много пъти и без да ни ги искат, но за да ни свършат работа.

Evasion

Всеки от нас ги дава ежедневно. На всякакви чиновници, канцеларски плъхове и длъжностни лица. Много пъти и без да ни ги искат, но за да ни свършат работа.

Ето това е проблемът. Докато има хора, склонни да дават рушвет, за да заобиколят закона, винаги ще има кой да вземе този рушвет. Независимо от коя партия е.

Отделно - "всеки от нас" е доста тъпо обобщение.

Evasion

😅

аман бе

"...Докато има хора, склонни да дават рушвет, за да заобиколят закона, винаги ще има кой да вземе този рушвет..."

1. Тц! Не винаги "за да заобиколят", а за да накарат тези, които трябва да го прилагат, да си свършат работата.

2. "винаги ще има кой да вземе този рушвет" - искате да кажете, че държавната ни администрация е априори корумпирана?

KTP

В тази история невинни няма, но формално погледнато Васил Божков се е съобразявал със закона и е плащал точно това което е минавало през одобрение в ДКХ. 

От друга страна това че закона е написан за да покровителства неговият бизнес, това че са му позволили да плаща по ставка която очевидно не е за този бизнес, и това че се е ползвал с "пълното съдействие" на ДКХ е проблем по-скоро на тези които са имали власт да го направят. Приказката за Али Баба и Главатаря на Шайката показва ЗАЩО тези които са имали власт да го направят СА ГО НАПРАВИЛИ. 

Всякакви ловки извъртания и люти клетви към Черепа са абсолютно излишни. В тази история основен виновник е Главатаря, от него тръгва далаверата... 

sega_veteran

И как се оправят тия батаци, някой знае ли ?

Аз се сещам за един, но той се води недемократичен и противоречи на евроатлантическите им ценности.

Плюс това се води и език на омразата, разбираш ли.

KTP

Явно Божков, като направи първите разкрития, е дал срок до 1-ви да се помирят и да се разберат, но нашата Шайка се чувства все още недосегаема и не искат /па и не могат/ да се отметнат и да го реабилитират дори частично... Продължават да го притискат с обвинения и продъжават да държат семеството му като заложници, а също така мачкат бизнеси които подозират че са свързани с него. 

Усещам че тази приказка по картинки ще има продължения... и няма да се учудя ако изведнъж картинките придобият формата на видео клип, а репликите на аудио запис. Ще бъде вълнуващо и феерично. Чакам. 

Flamand

Похвално за Божков е, че и след спирането на хазартния бизнес се грижи за клиентите, от които е забогатял. Поднася им почти всеки ден безплатно по едно виртуално талонче за търкане с голяма печалба - падането на ГЕРБ и Баце. И те са щастливи, търкат по цял ден - пак виртуално - по Фейсбук и форуми - и се радват на очакваната голяма печалба. И на другия ден пак така.

Василиса Прекрасна

👍😊

KTP

Апропо, какво стана с ритона? Показаха ли го или вече е продаден? Това престъпление също се пише на гъз@  на Шайката... 

rorik

Как става по немско.

Тета плати на швейцарска банка , купи инфо за  подопечни фирмички , определи им дължимото , патиха си го и продължават до следващото разкритие  за "джобните им пари" .

Ми ако си беше платил  дълговете ,  щеше ли да си продължава??

Мисля обаче че не е само до дългове , а и до  манталитет че иска да командва.

Той да казва кой да управлява ли , що ли??

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш