Quantcast
Бойко Рашков: Прокуратурата се опитва да спъва работата на МВР | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Бойко Рашков: Прокуратурата се опитва да спъва работата на МВР

Държавното обвинение образува на конвейер дела и ни иска сутрин, обед и вечер информация с писма и срокове в часове, твърди той
Обновена
7 057
 Снимка: Архив

Прокуратурата се опитва да спъва работата на МВР като образува като на конвейер множество досъдебни производства, свързани с работата на вътрешното министерство. Това обяви в предаването Неделя 150 на БНР служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. Той разказа, че прокурори искат сутрин, обед и вечер с писма различна информация от МВР. Имало постоянно искания да се даде информация дори с точно определен час - до 15 ч., до 17 ч., без да се отчита, че в МВР трябва време, за да се предоставят съответните данни. Рашков разчита тези действия на прокуратурата като опит да се блокира работата на вътрешното министерство.

Според него Бойко Борисов има абсолютен имунитет в лицето на главния прокурор Иван Гешев. Затова и той вече не бил сигурен дали трябва да подава сигнал с данни за бившия премиер до прокуратурата, защото това би било безсмислено. Само преди два дни Бойко Рашков обеща до седмица да сезира държавното обвинение за действия на лидера на ГЕРБ . В интервю за предаването на Сашо Диков в "Евроком" той разказа за своя среща с анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го е заплашил с думите: "Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо". На въпрос какви доказателства има за тези си твърдения, Рашков се подсмихна и обяви, че "както се казва в литературата: “следите остават”. 

 

Последва незабавна реакция от Борисов, който в централата на ГЕРБ заяви, че според него обвиненията от страна на служебното правителство са, за да се заглуши темата с подслушванията: „Като чувам, най-вероятно ще съм изял някой човек. На филета. Само това не са ми пришили“.

Днес по БНР Рашков потвърди, че има такъв бизнесмен, който му е разказал случката, но отново не влезе в подробности. Той допусна възможността, ако въпросният човек има смелостта, то той да излезе сам пред медиите.

Служебният вътрешен министър повтори и тезата си, че главният прокурор бил политическо оръжие и казвал на бившия премиер "шефе", което още веднъж показвало каква би била съдбата на негов сигнал в прокуратурата. 

Той подчерта, че службите на подчинение на Бойко Борисов са прилагали безогледно и незаконно СРС.  „Службите са били поставяни в такава срамна позиция, че не са могли да не предоставят, включително чувствителна информация, дори само за негово ползване... Убедих се, че голяма част от използвалите СРС са газили безогледно закона. Вероятно чрез удовлетворяване на лични, групови и политически интереси“. 

 

 

Рашков отново отказа да влезе в конкретика по темата за подслушването с аргумента, че все още текат проверки, включително и по твърденията на съпредседателя на Демократична България Атанас Атанасов за 32-ма опозиционни лидери, поставени незаконно под контрол.

Служебният вътрешен министър дори би отбой като обясни, че няма как да каже имена на подслушвани лица, защото е наясно, че може да бъде съден за изнасяне на секретна информация. Той все пак обяви, че се надява до следващия месец да има яснота дали е имало незаконно подслушване или не. Самият той пуснал вътрешноведомствена проверка по темата.

"Аз такова разпореждане за подслушване не съм давал, това е дълбоко погрешно и никога не съм мислил по това. Какво да им слушам, те всеки ден бяха на площада, какво да чуеш различно", коментира в същото време Бойко Борисов на сбирка на актива на ГЕРБ в неделя и добави: „Защото за всички това е изгодно – Бойко Рашков няма да го изберат за домоуправител във входа, където живее. Обаче изведнъж той идва и дава оценки за една партия. И тука дори и кандидат-президентът Радев вижте какво каза онзи ден: „Аз подписвам само укази“. Даже и той вече почва да се чуди как да не го пришият толкова явно към видно провалящите се хора“. 

Бойко Ноев: България е давала фалшиви имена на руски агенти на Интерпол

„Имам обосновани предположения да мисля, че България е давала фалшиви имена на руските агенти за издирване на Интерпол. Българската прокуратура саботира и работата по разследването на чехите по взривовете в Чехия, които вероятно са свързани по някакъв начин с България“. Това твърди пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната, български посланик в НАТО. Той обяви, че след като били дадени фалшивите данни, от Интерпол написали на българската прокуратура да не им се подиграва и тогава от държавното обвинение се принудили да подаде истинската информация

По думите на Ноев му под ръководството на Борисов и неговия антураж специалните служби са си затваряли очите за действията на Русия. И призова:  „Насърчавам честните хора в службите да не се колебаят и да говорят с новите си ръководители за извращенията и закононарушенията, извършвани от ръководствата им под ръководството на Бойко Борисов“. 

Още

Рашков се чуди защо Борисов ходи предизборно при Ердоган

30.07.2021

7763
Спецпрокуратурата крие кой ще разследва Гешев

29.07.2021

Обновена

РАДА НИКОЛОВА

3760
Рашков даде Гешев на прокурор

27.07.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

8146