Медия без
политическа реклама

Борисов запази контрол за още 5 г. върху любимото си ловно стопанство

Властта в оставка бетонира бащата на депутат от ГЕРБ на шефското място в Североизточното горско предприятие

22 Апр. 2021
Бойко Борисов и Бейзат Яхя в шуменското с. Венец
Бойко Борисов и Бейзат Яхя в шуменското с. Венец

Премиерът Бойко Борисов бетонира контрола си върху любимото му ловно стопанство "Паламара", което се управлява от Североизточното държавно предприятие в Шумен. Това е станало в последния ден на миналата седмица със заповеди на министъра на земеделието и горите Десислава Танева. С тях двама от членовете на Управителния съвет и оперативното ръководство на едно от най-големите горски стопанства в страната - СИДП, запазват постовете си за нов 5-годишен мандат, пише сайтът „За истината“. 

Председател на УС на горското в Шумен остава бившият функционер на ДПС за Североизточна България Бейзат Яхя. На изминалите парламентарни избори неговият син Илтер Бейзатов беше на второ място в листата на ГЕРБ за този избирателен район и спечели близо 7000 преференции. Неотдавна Яхя се считаше за един от доверените хора на Ахмед Доган в Делиормана и два мандата беше председател на общинския съвет в община Венец от ДПС. След последните местни избори обаче беше изключен от движението, заради близостта си с ГЕРБ.

На поста си като директор на СИДП за още 5 години остава и Веселин Нинов. През лято на м.г. стана ясно, че директорът на Североизточното държавно предприятие Нинов е с най-висок доход сред колегите си от шесте държавни горски предприятия. Той е декларирал за 2019 г. заплата от общо 170 хил. лв., което прави 14 166 лв. месечно, показаха справки от подадените декларации в КПКОНПИ.

Председателят на управителния съвет на Североизточното държавно предприятие, под чиято шапка е популярното ловно стопанство "Паламара", е декларирал огромно лично вземане от същата фирма, която преди няколко месеца закупи изключително изгодно голям имот от ловния парк

"СЕГА" публикува поредица от разследвания за работата на СИДП и подчиненото му ловно стопанство "Паламара". През 2020 г. ловният парк продаде апетитен парцел от 12 дка , върху който са построени три масивни сгради с обща площ 842 кв. м., за едва 83 200 лв. Оказа се, че фирмата-купувач "Еколес Венец" ЕООД е дължала на основание договор за паричен заем 162 800 лв. на шефа в горското Бейзат Яхя. Освен това оценителят в търга Симеон Бънков, който определи първоначална цена на парцела от 81 300 лв., е пряко свързан с Яхя. И двамата са в управата на сдружението "Ловно-рибарско дружество "Паламара". В организацията е и синът на Яхя - Илтер Бейзатов Садъков.

Също така държавното предприятие "Паламара" е сключило 15-годишен договор за наем на 321 кв. м помещение в с. Венец, чийто собственик е функционер на движението на Доган. Наемодателят - фирмата "Б-НАС" ЕООД се притежава от Назиф Ахмед Сейфула, дългогодишен член на ДПС. Неотдавна шефът в горското Бейзат Яхя продава на "Б-НАС" пристройка в същата сграда, която "Паламара" наема. Справка в имуществената декларация на Яхя показа, че и тази фирма заедно с физическото лице са били в негов дълг. Дружеството "Б-НАС" е дължало на Бейзат Яхя 45 700 лв., а Назиф Сейфула лично му е дължал 107 000 лв. 

На практика се получава така - от една страна, ловно стопанство "Паламара" продава изгодно имот на дружество, което има да дава пари на шефа в горското с право на глас. От друга страна ловното предприятие наема за нуждите си друг имот, но и този път от човек, от когото Бейзат Яхя има вземане. Изнесените от "СЕГА" факти за Бейзат Яхя и имотните сделки на "Паламара" бяха обект на проверка от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която излезе с решение, че няма конфликт на интереси.

С нови разкрития за назначения на правителството в оставка, направени в последния момент, излезе лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Ловното стопанство "Паламара" и местната община са любимо място за отдих на премиера Бойко Борисов. Неотдавна в социалните мрежи бе разпространена информация, че Борисов е почивал в ловния парк, стопанисван от Валентин Златев, докато е бил на обиколка в Североизточна България, за да инспектира строителството на магистрала "Хемус". Очевидец твърди, че на 24 и 25 април м.г. премиерът, придружаван от охрана на НСО, е отсядал в "Паламара", където е бил домакинстван от Бейзат Яхя. На въпрос от "Сега" дали това отговаря на истината, Борисов отговори единствено: "Не. Отдавна не ловувам". От СДП-Шумен не пожалаха да кажат дали премиерът е посещавал хижите.

През годините обаче премиерът е показал, че ловният парк и с. Венец не са му чужди. През 2014 г. беше заснет по време на събор с конни надбягвания и народни борби в селото да седи до настоящия шеф в Горското Бейзат Яхя и бизнесмена Валентин Златев. Поводът за събитието тогава беше обрязването на двамата внуци на Яхя.

През 2013 г. пък избухна скандал, след като стана ясно, че военни хеликоптери на няколко пъти са били използвани като въздушни таксита за представители на Министерския съвет. Според справката на военните на 15, 17 и 18 септември 2011 г. хеликоптерите са извършили три полета до района на Шумен. Крайната точка е била държавното ловно стопанство "Паламара".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата