Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов: СЗО пак ни уплаши много!

Премиерът прати здравния министър на мач и сгълча Емил Димитров за проекта на Седемте рилски езера

01 Юли 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Бойко Борисов беше с маска в сградата на МС, но си я свали по време на правителственото заседание.

"Днес на практика искам да подкрепите нов дизайн на мярката на 60:40 да се преобразува в 80:20". С тези думи премиерът Бойко Борисов откри днешното правителствено заседание. "Досега по нея сме платили около 130 милиона лева безвъзмездно и сме запазили 160 000 работни места в близо 9000 предприятия. Новата мярка ще действа до 30 септември и ще запази 300 000 работни места. Ще ни струва милиард на бюджета. Това са безвъзмездни мерки, не са заеми", допълни министър-председателят, който и този път водеше заседанието без маска, каквито обаче носиха всичките му министри.

Той също така индиректно разкритикува здравния министър Кирил Ананиев за многобройните заповеди, които издава. Част от тях всъщност се коригират именно след нареждане от Борисов. "Вчера СЗО пак ни уплаши много, и изобщо съжалявам, че в тези месеци толкова пъти се менят позициите - със, без маски, а ние следваме протоколите на СЗО. Вчера казаха, че най-лошото тепърва предстои в условия, в които държавите търсят разхлабване на мерките и връщане към нормалния живот. Колко дисциплинирани са българите, когато отиват в чужбина! А ние когато поискахме информативна декларация по КПП-тата, какъв шум беше! А сега Гърция като въведе електронните декларации, нищо никой не каза, чинно си ги попълват. Ние искаме да държим хората, които ще пътуват, да са информирани", каза Борисов. След това нареди на Ананиев да присъства на днешния финал за Купата на България по футбол между "ЦСКА-София" и "Локомотив" (Пд), за да следи за спазването на противоепидемичните мерки сред зрителите. Още преди това нареждане, спортният министър Красен Кралев сам обяви, че също ще е на Националния стадион, за да следи за поведението на феновете.

С доста по-остър тон Борисов се обърна към министъра на околната среда и водите Емил Димитров по отношение на строителните дейности на Седемте рилски езера. Днес вицепремиерът Томислав Дончев ще инспектира мястото, но строежът засега е замразен от премиера. Димитров се опита да обясни, че проектът всъщност ще е полезен, тъй като посетителите няма да тъпчат поляните безразборно, а ще преминават по направената пътека.

"Г-н Премиер, аз ще замразя проекта. Но, когато нищо не се прави - "Защо не се прави?", когато се прави нещо - "Защо се прави?". Бумерангът се връща срещу нас. Ние искаме да направим нещо полезно. Вчера наредихте да се направи дига в Бяла. Аз след Алепу нищо не смея да правя!”, възропта Димитров. На което Бойко Борисов отвърна: "В Баля морето е станало 40 см дълбоко. Хората там се прехранват с риболов! Седнете (б.ред. - с еколози и природозащитници) на чай - билков, липов, вземете си мента, глог и валериан и разрешете проблема за Седемте рилски езера. Нашата перла са! Повече такива глупости да не се правят!"

Министър Димитров обясни също, че предстои ново укрепване на терен по Черноморието, но не знае дали това ще бъде възможно след споровете за плажа Алепу.

Още по темата