Медия без
политическа реклама

Борисов: Собственоръчно зачертах нашите предложения

Лидерът на ГЕРБ разказа за натиск от чужди министри начело на МВР да е човек на ПП-ДБ

26 Март 2024
Илияна Димитрова

"Много исках да има правителство, но те счупиха всичко, като поискаха да узурпират цялата власт", така Бойко Борисов обясни провала на преговорите за съставяне на правителство.  

"Срещнах се в четвъртък и петък с Асен Василев и Атанас Атанасов. Извадих листа, нека го покажат, собственоръчно подчертах, че Асен Василев остава и е най-важният човек в кабинета. Собственоръчно зачертах Христо Гаджев и написах Тагарев, както поиска Иван Костов, в името на евроатлантизма. Както и собственоръчно задрасках Жечо Станков и написах Румен Радев. И този, който ги изобличаваше за стотици милиони поръчки - министърът на електронното управление, за да не дразни, казах нека да е заместникът му", обясни Борисов. Лидерът на ГЕРБ казал, че чака ясен отговор - да или не.

В петък вечерта Борисов се чул с Асен Василев - "да го видя как е след катастрофата". Тогава изненадващо Василев поискал МВР и електронното управление. След това имало разговор с ген. Атанасов, който потвърдил новите искания. 

В събота Денков поканил на среща Мария Габриел. Денков потвърдил: "Без МВР не става", а Габриел му обяснила, че в такъв случай прекратяват преговорите. В неделя в 14 ч. за последен път изпратил Мария Габриел. Денков повтаря, че без промени в МВР няма да стане и предлага на ГЕРБ да сложат за министър Румяна Бъчварова. Габриел прекратява преговорите.

"В този промеждутък започва тилифон, тилифон, тилифон - нещо недопустимо, излагащо България. Започват уважавани хора, министри от държави нечленки на ЕС, да се обаждат от името на Кирил Петков, за да оказват натиск за вътрешния министър. Затова взехме решение окончателно да защитим институциите, хората и демокрацията", каза Борисов.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?