Медия без
политическа реклама

Борисов рекламира на Фон дер Лайен кандидатурата ни за Еврозоната

19 Апр. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Премиерът Бойко Борисов увери председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че България смята да ускори действията си за кандидатстване за чакалнята на Еврозоната. В телефонен разговор с шефката на ЕК министър-председателят изтъкна конкретни усилия, които се реализират съвместно от правителството, банковия сектор и надзора у нас, съобщиха от правителствената информационна служба.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов изказа съжаление, че наскоро се е "огънал" и е заговорил за отлагане. "Да, кризата е страховита. Тук мога да си направя една голяма критика към себе си. Не трябваше да се огъвам толкова, когато уверено вървяхме към чакалнята на Еврозоната. Вие сега виждате - Европейската централна банка отпуска трилиони за възстановяване, но за кои държави", коментира той пред журналисти. От думите му стана ясно, че остава да изпълним едно условие до влизане в чакалнята за еврото.

България е съвсем близо до влизане в чакалнята за еврото - остава да изпълним само едно условие. Това стана ясно от изявленията на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, които в събота сутринта дадоха обширен брифинг по въпроси за коронакризата.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен от своя страна поздрави българите с най-светлия християнски празник Възкресение Христово. „Българското правителство прояви силна воля и не затвори църквите в момент, в който хората имат нужда от вяра и надежда“, заяви тя, цитирана от пресслужбата. Фон дер Лайен изтъкна още, че българите, посетили храмовете за Великден, са били дисциплинирани и са следвали препоръките за социална дистанция.

Двамата са обсъдили още излизането от кризата с пандемията, както разработването на  конкретни мерки за бързо възстановяване на икономиките на страните от общността „В тази ситуация е нужно ЕС да покаже единство. Сигурен съм, че както винаги ще намерим ефективно решение на проблемите и заедно ще успеем да преодолеем в кратки срокове последиците от забавянето на икономическите процеси и растежа в страните“, заяви премиерът.

Още по темата