Quantcast
Борисов: Протестът срещу мен е сглобен, а сценаристите му са ми ясни | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов: Протестът срещу мен е сглобен, а сценаристите му са ми ясни

Премиерът ще отвори пак баровете и дискотеките, ако оперативният щаб не убеди скептиците в публичен дебат, че коронавирусът съществува и е опасен
Обновена
18 503

Отново има сценарий за дестабилизирано на България, но ние ще продължим да водим страната по пътя й към сърцето на Европа. Яростта на нашите опоненти идва заради това, което очакваме днес да се случи. Когато влезем в Банковия съюз ние ще бъдем сред най-успешните държави – в Европа на първа скорост. Тогава няма да могат да фалират банки, хората ще плащат по-малко за лихви за кредитите си и ще се вдигне кредитният рейтинг на страната ни. Нека противниците на това да разберат, че няма хубав бой, като си свиеш юмрука, трябва да знаеш, че и от другата страна има юмрук.

Posted by Boyko Borissov on Thursday, July 9, 2020

В почти едночасов монолог пред медиите, след който не бяха разрешени въпроси, премиерът Бойко Борисов обвини президента Румен Радев и лидера на "Да, България" Христо Иванов, че са в дъното на добре подготвен сценарий, който цели свалянето му от власт. Борисов, който обича да се представя като жертва, въпреки че държи почти цялата власт в страната повече от 10 г., не обели и дума за оставка, въпреки че от снощи започнаха протести срещу управлението му. Катализаторът им бе акцията на прокуратурата в президентството и последвалият арест на съветници на Радев. Борисов даде изявление в Министерския съвет, до него седеше вицепремиерът Томислав Дончев.

Според Борисов, противниците му искат да провалят влизането на България в Еврозоната и да бъдат омаловажени успехите му в тази посока. "Много ми е мила държавата. От глупост ще бъде разрушено направеното с толкова труд", твърди той. Очаква се довечера да бъде обявено, че България ще бъде поканена да се присъедини към чакалнята на еврозоната. Решението за това беше взето вчера и не е ясно как може да бъде провалено от протестите в страната. Още повече, че точно Борисов отложи кандидатстването за чакалнята преди няколко месеца, докато "не се постигне обществен консенсус".

 

Скандалът в Росенец е добре обмислен и режисиран сценарий,

 

смята премиерът. Преди два дни лидерът на "Да, България" Христо Иванов и негови съмишленици направиха опит да слязат на брега до лятната резиденция на Ахмед Доган, но бяха грубо избутани от служители на НСО.

"Христо Иванов, който е видимо публична личност, ми беше министър, видно отива там с цел. Абсолютно не го виня за тази случка. Дебаркира с лодка като Ботев, със знаме. Сабя май не носеше. Как е посрещнат?! Бутат го, за да го изкъпят. Виждат, че снимат с камера. И пак го избутват! Там е ВИП-ът, който охранява НСО. Тези хора са дошли с цел, няма никой - охраняемият ВИП го няма, не лежи на пешкир. Камъняк, пущинак, а те го хващат и го бутат във водата, за да се върне и да не е на плажа. Нищо не налага подобни действия на гардовете. Какво прави Христо Иванов после? Качва се на колата и отива да подкрепи човека, който назначава тия гардове. И казва, че ще държи Борисов отговорен? За кое? Президентът Радев 4 г. ръководи НСО пряко и е отговорен за нея. Президентът носи лично отговорността за шефа на НСО и за подбора на кадрите в службата, обучението им, квалификацията им и пр.", възмути се Борисов. Факт е, че президентът назначава шефа на НСО, но кого ще охранява службата се решава от тричленна комисия, в която двама от членовете са подчинени на премиера Бойко Борисов. Те предлагат на шефа на НСО лицата, а той трябва да има много солидни аргументи, за да откаже.

"Ние сме управляващи, а всъщност се държим като опозиция. Защото те са много добре организирани за разлика от нас", смята Борисов, като няколко пъти заяви, че е разпоредил на МВР да бъде "максимално нащрек" и подготвено, за да не се получат провокации. Репликата е по повод на готвеното масово "ходене на плаж" в събота край Росенец.

"Сценарият продължава. Защо не се постави въпросът за охраната на Ахмед Доган преди, а точно сега? Сега искат да изкарат, че ГЕРБ и ДПС работят заедно. Аз винаги съм им благодарил, че ни подкрепят в законодателството. 2016 г. още Валери Симеонов е настоял да се свали охраната на Доган, не е свалена. Питат ме защо Делян Пеевски е охраняван? Решихме още в понеделник на комисията на НСО да се събере и да реши за охраната на висшите лица, които да бъдат пазени", допълни премиерът, влизайки в противоречие с думите си, че всичко в НСО се диктува от президента, а не от него.

От думите му стана ясно, че срещу Пеевски е било подготвено покушение със снайпер и затова НСО го охранява. Според него заговорът е бил налице по време на атаката с гранатомет срещу бившата барета Алексей Петров. Неуспешният атентат срещу него бе извършен през 2015 г. По същото време МВР е разкрило, че е бил нает апартамент с "пряк изстрел" със снайпер към Пеевски. Полицаите му показали и схемата.

По случая с неуспешния атентат срещу Петров, през май миналата година Софийският градски съд осъди на 15 години затвор украинецът Роман Логвиненко. Именно той бе обвинен, че е дал на сънародниците си Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков 200 000 евро, за да извършат нападението. Снабдил ги и с двете коли, с които те избягали след атентата. Тримата изчезнаха и от тях няма и следа и до момента, независимо от твърденията на прокуратурата, че ги издирва с червена бюлетина на Интерпол. Логвиненко бе обвинен като организатор и подбудител, но съдът го призна за виновен за помагач.

Борисов смята, че НСО трябва да пази единствено трима висши държавници - президента, председателя на парламента и министър-председателя.

"Нито съм ходил на зимните, нито на летните сараи, но много от протестиращите в момента лидери са го правили", отчете се Борисов.

Той отиде още по-далеч, като обяви, че с

 

протестите се заплашва етническият мир в България

 

и че едва ли не страната щяла да попадне под "робство". Не се разбра чие е робството и от кого точно трябва да се пазим. "Легитимно избрана съдебна власт по всички правила. Да ги обиждаш с такъв език и такива думи и да се наричаш обединител на държавата! Но и това съм готов да простя. Така навремето България е паднала под османско робство. Болярите, феодалите са се изпокарали и в един момент, като са се огледали, и айде 500 г. робство", каза премиерът.

Протестите ще увеличат заболелите от коронавирус в страната, смята още Борисов. Той дори обвини президента Румен Радев, че с поведението си снощи, когато излезе при протестиращите, "безотговорно" разпространявал коронавируса, защото не носел медицинска маска. От думите му излезе, че на вчерашния митинг пред сградата на президенството е имало поне 12 000 души, повече отколкото на мачовете, където публиката масово се зарази. 

 

Премиерът постави скандален ултиматум:

 

“Ако щабът не направи още днес публичен дебат за коронавируса, пускам пак дискотеките и баровете! Защо да унищожавам бранша, след като най-висшият орган - президентството, казва, че не трябва да се спазват мерките и дава личен пример за това! И след това да се знае, че с поведението си президентът е допринесъл за разрастването на епидемията. Защо аз да нося отговорност?!”.

Премиерът непрекъснато си противоречи в това дали слуша препоръките на щаба или не, като последно призна, че щабът иска всичко пак да се затвори, но той не разрешава. Днес той за пореден път унижи НОЩ с думите: “Сега им се накарах и им казах, и на Мутафчийски, и на Кунчев, и на Кантарджиев (когото премиерът нарича Кантраджиев - б.р.). Направете публичен дебат днес, поканете всички, които считат, че няма коронавирус, че това е конспирация, че е напълно безопасен. Поканете медиите и медицинските лица, спорете. 40% от населението считат, че това е безобиден вирус. Ами ако е така, значи отваряме наново. В същото време обаче излизате и казвате, че се увеличават заразените. Ами естествено - 5000 души като са един до друг без маски, ще се увеличат сега! Как отидоха в Стара Загора, като направихме мероприятие, и ни глобиха всичките. Сега ще посмеят ли да ги глобят?! Ние сме управляващи, но всъщност се държим като опозиция!”.

Премиерът не пропусна пак да се изкара най-глобяваният политик. “Каква е разликата между една дискотека и снощното масово събитие на президента Радев, понеже то е изцяло продиктувано от него, ако си мислите, че е спонтанно. Колкото повече са били, толкова по-тежко трябва да им е наказанието! Мен как ме глобиха, че съм се навел да целуна иконата в Рилския манастир. 300 лв!”, ожали се той.

За публичен дебат за коронавируса настояват хората като доц. Атанас Мангъров, които омаловажават опасността от болестта и са против всякакви ограничителни мерки. Самият Борисов включи тези хора в създаден от него медицински съвет и даде легитимност на техните мнения. Впоследствие многократно предприемаше действия, които бяха в разрез с препоръките на НОЩ, като пускането на публика на мачовете, организирането на балове, отварянето на барове и дискотеки, но отказва да поеме отговорност за това.

 

 

Борисов се ожали и от действията на прокуратурата.

 

"За всеки сигнал ме разкарват като панаирджийска мечка",

 

оплака се той. За последно прокуратурата го разпита по повод на есемесите му с хазартния бос Васил Божков. Тя разследва и скандалния запис, в който глас, приличащ на премиерския, нарежда държавните органи да ударят неудобен за него бизнесмен и обяснява как прокуратурата ще повдигне обвинение на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев за къщите за гости. Самият Борисов призна, че записът съдържа автентични негови реплики, които обаче били сглобени. Прокуратурата проверява и снимките от спалнята на премиера, на които се виждат пачки с евро и кюлчета злато. Въпреки "прозрачността", с която главният прокурор обича да се хвали, прокуратурата не е разпространила информация по тези разследвания.

Още

ДПС се загрижи кой ще влезе в кабинета на ИТН

25.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6235
Т. Йорданов: Бройте изчегъртването на ГЕРБ от 100, та до нулата

23.07.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

7351
3 партии и коалиции се протягат към мандата за правителство

23.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ТАНЯ ПЕТКОВА

6734