Медия без
политическа реклама

Борисов произнесе дълга реч за светеца Горанов, зайчетата от ГЕРБ и вълка Хр. Иванов

Със списъка "Магнитски" САЩ наказали ГЕРБ, че не подкрепили закона за отговорността на главния прокурор

11 Февр. 2023
Бойко Борисов
Фейсбук
Бойко Борисов

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов най-после взе отношение по включването на доскорошния финансов министър Владислав Горанов в списъка "Магнитски" за корупция. Според него до това се е стигнало не заради някаква корупция, а защото ГЕРБ не изпълнила обещанието си в последните дни на парламента да подкрепи закона на правосъдния министър Крум Зарков за отговорността на главния прокурор. А това станало, защото Христо Иванов от "Демократична България" заложил капан, в който депутатите от ГЕРБ паднали.

“Искам да напомня на тези, които злорадстват, че още тогава той /Горанов/ беше освободен като министър и депутат и оттогава не участва в нито една листа на партията. Ние до толкова можем като партия да се разграничим. Ако има доказателства - органите да разследват”, коментира Борисов в дълга и оплетена реч пред партийния актив на ГЕРБ в Стара Загора. И за пореден път се закле, че нито лично той, нито ГЕРБ са получавали пари от хазартния бос Васил Божков. “Ако някъде някой е получавал - да си носи отговорност. Аз и партията не сме получили стотинка”, повтори и потрети той.

"Дълбоко вярвам, че Горанов не е виновен. Дълбоко съжалявам за децата му и се надявам той да докаже, че е невинен. Но това е причината. Това е следствие на причината. Не мога да се събера в кожата си, че ни надиграха", допълни лидерът на ГЕРБ.

И обясни надълго и нашироко защо според него САЩ и Великобритания удрят ГЕРБ, като не пропусна случая да нападне "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"Не съм спал, за да мисля. Всъщност тука е голямата грешка на моите депутати. Това ме навежда на мисълта, че в следващия парламент трябва да остана /Борисов вече няколко пъти води листа, но се отказва от депутатското си място, бел.ред./. Те си мислят, че ГЕРБ надиграха ПП и ДБ. Точно обратното, мили мои. Те ви надиграха, защото ние като партия поехме ангажимент да изкараме съдебната реформа дори в оставащите няколко дена. Но вие като млади зайчета тичахте право в устата на вълка. Това е хитрият ход и маневра на опитния вълк Христо Иванов, на Киро и Асен... Какво направиха? Не влязоха в залата. И вие, заблудени от еуфорията... най-важният закон, а те не се регистрират. А за Европа и Америка - ГЕРБ обещае ли, то става... Аз се усетих, но беше вече късно. Щях да ви върна да гласувате и щеше да мине на Крум Зарков законът, но закъснях с 20 минути. Защото повярвайте ми - аз доста често говоря с важните хора в Америка - те очакваха това да се случи в тези няколко дни. Защото знаят, че с тия техни хубостници, дето се мотат немили-недраги из Вашингтон и търсят с някого да се снимат... Те знаят, че те нищо не свършиха. Нито бяха в залата за "Джемкорп", нито гласуваха за F-16, нито за ядрените реактори американски. Тях не ги броят. Броят нас, а ние се издънихме. Ние се оставихме да ни изиграят, вместо да приемем закона на Крум Зарков", разпени се Борисов.

И този парламент няма да успее да приеме законовите промени, които уреждат специален механизъм за разследване срещу главния прокурор. Правната комисия днес само обедини отделните проекти за промяна в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

"Защото те казват - много неща са направени. Отчитат какво сме направили за Северна Македония, за Украйна, за ядреното гориво... Но последните три дни те ни надиграха. Това е причината. А там прошка няма. Затова - още първия ден на новото народно събрание ние подкрепяме-внасяме, внасяме-подкрепяме, на Крум Зарков закона. Защото в изявлението на Джим О`Брайън /ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, бел. ред./ се казва - закона на МС. Затова ние подкрепяме закона на МС, какъвто и да е той. Радослав Чолаков няма да ми философства, няма да ми обяснява за Конституцията, за правото... че било грешно и ще ни донесе проблеми... Донесе ни на нас, защото ние сме обещали. Не мога да се събера в кожата си, че ни надиграха. Всичко друго свършихме, тука се издънихме", ядосва се Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза, че не знае дали през хазарта по негово време се е случило нещо, но държи да се види какво е ставало в двете години, когато ГЕРБ не са били във властта. И отново повтори обвиненията си към ПП, че са вземали комисионни, за да внасят руски газ през посредници, за износа на оръжие и за високите цени на дизела и бензина. "100 млн. лв. на ден са загубите! Една спортна зала в Стара Загора са загубите от разликата в цената на бензина и дизела. И САЩ това ще го видят. Защото ако Горанов е упрекнат за милиони, ние ги упрекваме за милиарди! И един ден ние ще пишем постове и ще злорадстваме", продължи той.

Борисов не пропусна да отбележи колко близки отношения поддържа със САЩ. "Само преди 2 дни на приема в щатското посолство ГЕРБ беше внушителна група, водена от мене, а от тях имаше по трима. Ние бяхме 11-12 души, и то всички, които сме в правна, военна комисия...", каза той. И за пети път повтори, че ще подкрепят закона на Крум Зарков. "Сега указанията са толкова ясни, че ГЕРБ няма как да не реагират както трябва", смята той.

Борисов завърши с обобщението, че на изборите ГЕРБ ще бъдат "малко като Левски - сами срещу всички".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?