Медия без
политическа реклама

Борисов, Пеевски, Петков и Иванов заедно искат КС да иде в сграда на ББР

Лидерите на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ внесоха проекторешение, с което НС да призове правителството да направи преместването

12 Юли 2023
Снимка: Архив

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС изненадващо внесоха в Народното събрание съвместно проекторешение, с което предлагат Конституционният съд (КС) да се премести в една от сградите на Българската банка за развитие (ББР). Още по-интересно е, че то е подписано от лидерите на всичките три формации Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Кирил Петков, както и депутатите Десислава Атанасова и Делян Пеевски. Така и не става ясно кое е спешното на проблема, което да налага намесата на лидерите на трите партии.

В момента КС се намира на последния етаж на основната сграда на Министерски съвет на бул. "Дондуков" 1. Той е там от създаването си през 1991 г.

С проекторешението обаче се предлага парламентът да укаже на Министерският съвет да предприеме необходимите действия съобразно своите правомощия да придобие и да предостави на Конституционния съд сградата на Българската банка на развитие.

В мотивите вносителите посочват, че е "многогодишен проблемът със сградния фонд и помещенията, в които Конституционния съд се помещава" и отбелязват, че не е намерено ефективно решение и до ден днешен "въпреки многократните напомняния". 

"Конституционният съд в свое поредно писмо до министър председателя от 9 май 2023 г. отново поставя своето искане за предоставяне на подходяща сграда. Ние, народните представители, считаме, че това искане е актуално и обективно и се нуждае от действия за решаване", пишат високопоставените вносители.

"Още повече, че има постигнато съгласие между всички парламентарни групи, участващи в конституционното мнозинство, че ще бъде уредена конституционна жалба в Конституцията. Това ще увеличи многократно работата на Конституционния съд и съответно ще бъдат необходими още служители и помещения за тях", добавят в мотивите си Борисов, Пеевски, Петков, Иванов, Атанасов и Атанасова.

Предполага се, че идеята е КС да се премести в бившата централа на "БНП Париба" на бул. "Цар Освободител". Тя бе купена от ББР през 2021 г. и се намира точно до ремонтираната с години основна сграда на държавната банка.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата