Медия без
политическа реклама

Борисов пак преметна избирателите и избяга от парламента

ЦИК одобри заявлението му за отказ от спечеленото място в НС, направи същото и за един кандидат на ГЕРБ-СДС, и трима на ДПС

18 Ноем. 2021Обновена
Борисов, в момент докато говори от парламентарната трибуна в качеството на премиер
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Борисов, в момент докато говори от парламентарната трибуна в качеството на премиер

Бойко Борисов отново няма да е депутат. Той е подал заявление в Централната избирателна комисия (ЦИК), с което се отказва от мястото си в парламента. Привечер комисарите разгледаха искането му и го одобриха. Направиха същото и за кандидата от ГЕРБ-СДС Тодор Тодоров, както и за Осман Мурадов, Веселина Радославова и Сюлейман Кичиков - и тримата от ДПС.

Оказа се, че както на предишните два вота, попадането на Борисов в листите е било единствено за примамка на избирателите. Лидерът на ГЕРБ бе водач в 25-и район в столицата и в Пловдив - град. И на двете места спечели “Продължаваме промяната“, като в столицата бившият премиер бе победен от рапъра Ицо Хазарта.

Борисов се отказа и през април и юли. Сега на пресконференцията на ГЕРБ в изборната нощ той заяви първоначално, че този път ще бъде депутат, но малко по-късно добави, че това било моментното му мнение. Явно се е променило, което не е новина.

Обсъждането на заявленията за отказ не мина без разпра между комисарите, както става след всеки вот. Цветозар Томов, избран от квотата на "Демократична България" направо напусна заседанието на ЦИК в знак на протест срещу нечестната практика. Това не възпря останалите му колеги, които гласуваха заявленията. Против гласува само Росица Матева (ИБГНИ). 

Процедурата за отказ от мандат преди началото на парламента е спорна. Както се спомена, през лятото се завихри лют скандал в ЦИК точно заради Борисов по същия повод: 

Страхотен скандал разцепи Централната избирателна комисия (ЦИК) заради желанието на водача на ГЕРБ Бойко Борисов да се откаже от депутатските мандати, които спечели в София и Пловдив.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата